3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSocialEducațiePeste 300 de copii refugiați, în școala românească

Peste 300 de copii refugiați, în școala românească

Peste 300 de copii refugiați din Ucraina sunt încadrați în sistemul de învățământ preuniversitar din România, conform datelor deținute de Ministerul Educației.

Potrivit datelor obținute de cotidianul național “România liberă” de la secretarul de stat Florian Lixandru, din cadrul Ministerului Educației (ME), marți, erau înregistrați în sistemul de învățământ preuniversitar din țara noastră 382 de copii refugiați din Ucraina.

Dintre aceștia, 271 sunt elevi și 111 sunt preșcolari.

Secretarul de stat ne-a declarat că ME va centraliza în fiecare zi de vineri numărul copiilor refugiați din Ucraina încadrați în sistemul de învățământ românesc.

Refugiații, cazați în cămine studențești

Ministerul de resort nu are centralizate încă date legate de numărul refugiaților înscriși în sistemul de învățământ superior.

În acest moment, fiecare universitate din România are o strategie proprie privind integrarea refugiaților.

Este sigur, în acest moment, că sunt mai mulți refugiați cazați în căminele instituțiilor de învățământ superior de stat, dar nu toți doresc să urmeze și cursuri academice în țara noastră.

Din informațiile noastre, cea mai mare instituție de învățământ superior tehnic din România, Universitatea Politehnica din București, are cazați, în prezent, peste 500 de refugiați din Ucraina, de diverse naționalități.

O ordonanță de urgență a Guvernului permite ca, în actualul context, să poată fi angajați în sistemul de învățământ de stat, fără concurs, profesori pensionari și studenți ai facultăților de profil, pentru a le preda copiilor refugiați.

Ministerul Educației nu deține încă o statistică legată de numărul cadrelor didactice care au fost angajate deja în acest mod.

Săptămâna precedentă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că studenţii ucraineni refugiaţi în ţara noastră vor beneficia de burse în aceleaşi condiţii ca ale celor români.

„Avem în pregătire un proiect de hotărâre de guvern prin care aceşti refugiaţi ucraineni – de cetăţenie ucraineană – să poată beneficia şi de burse în aceleaşi condiţii în care beneficiază studenţii români”, a declara Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, există un program care gestionează schimburile universitare, prin care instituţiile de învăţământ superior româneşti pot primi cadre didactice refugiate din Ucraina.

„Bursele pe care Ministerul Educaţiei le acordă în această situaţie sunt nişte burse pe care le apreciez a fi generoase. Este vorba de 590 de euro pe lună pentru cei care posedă titlul de profesor, de 390 euro pe lună pentru cei care posedă titlul de conferenţiar obţinut într-o universitate din Ucraina, de 360 de euro pentru cei care posedă titlul didactic de lector sau şef de lucrări şi 330 de euro pe lună pentru cei care posedă titlul de asistent universitar”, mai preciza ministrul Sorin Cîmpeanu.

Citește și:

Dovada că încă mai avem profesori dedicați

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă