6.7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSănătatePeste 300 de cazuri de HIV/SIDA depistate în primul semestru din 2024

Peste 300 de cazuri de HIV/SIDA depistate în primul semestru din 2024

În primele șase luni ale anului 2024, au fost depistate 321 de cazuri noi de HIV/SIDA, conform datelor oferite de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Aceste date au fost publicate în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA, celebrată anual pe 1 decembrie.

La finalul lunii iunie 2024, numărul total al pacienților diagnosticați cu HIV/SIDA în România era de 18.359. Dintre aceștia, 144 erau copii cu vârste între 0 și 14 ani, 126 aveau între 15 și 19 ani, iar 18.089 erau adulți cu vârsta peste 20 de ani. În aceeași perioadă, 95 de persoane cu HIV/SIDA au decedat.

Situația epidemiologică din România

Din 1985, anul în care s-au înregistrat primele cazuri în România, și până în 2024, numărul total al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA a ajuns la 28.273. În aceeași perioadă, 8.651 de persoane au murit din cauza acestei afecțiuni.

La sfârșitul anului 2023, 15.397 de persoane se aflau sub tratament sau profilaxie post-expunere. Specialiștii au evidențiat principalele moduri de transmitere pentru noile cazuri din 2024:

  • 58,56% prin sex neprotejat heterosexual;
  • 31,15% prin sex neprotejat între bărbați;
  • 4,67% prin consum de droguri injectabile.

Obiectivele campaniei de combatere a HIV/SIDA

Campaniile naționale vizează:

  • promovarea testării HIV, atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile vulnerabile și persoanele refugiate;
  • sensibilizarea opiniei publice și a liderilor pentru prevenție și testare;
  • încurajarea tratamentului antiretroviral, care poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții persoanelor infectate;
  • reducerea discriminării persoanelor care trăiesc cu HIV și a grupurilor vulnerabile.

O provocare globală

HIV continuă să fie o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până la sfârșitul anului 2023, aproximativ 39,9 milioane de persoane trăiau cu HIV, majoritatea (65%) în Africa. În același an, 1,3 milioane de oameni au fost infectați, iar 630.000 au murit din cauze asociate cu HIV.

Deși nu există un tratament curativ pentru HIV, accesul la prevenție, diagnostic și tratament a transformat această boală într-o afecțiune cronică gestionabilă. INSP subliniază că, prin tratament adecvat, persoanele cu HIV pot trăi o viață lungă și de calitate.

Mesajul din 2024: drepturile omului și accesul la sănătate

Tema campaniei din acest an este „Drepturile omului sunt pentru toți, iar sănătatea este un drept al omului!”, reafirmând importanța accesului universal la servicii medicale de calitate pentru combaterea HIV/SIDA.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România se pregătește să inaugureze aproape 300 km de autostradă și drum expres în 2025

Conform datelor oferite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și analizate de ECONOMICA.NET, România ar putea inaugura în 2025 aproximativ 295...

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și-a anulat toate deplasările externe

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și-a anulat toate deplasările externe planificate pentru primele două săptămâni din ianuarie, după ce a fost diagnosticată...

Poliția Română, cea de Frontieră și Jandarmeria au intensificat controalele în apropierea punctelor de trecere a frontierei

Poliția Română, Poliția de Frontieră și Jandarmeria Română au desfășurat vineri o acțiune comună pe DN 5, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei...
Ultima oră
Pe aceeași temă