Un atac cu rachete asupra unei baze din Irak a rănit mai mulți membri ai personalului american, au declarat oficiali citați de AFP, adăugând că tensiunile regionale sunt deja ridicate.
Atacul cu rachete de luni a fost cel mai recent dintr-o serie care a vizat baza Ain al-Assad, unde sunt găzduite trupe americane, precum și personal din coaliția condusă de SUA împotriva grupului jihadist Stat Islamic.
„Astăzi a avut loc un atac suspectat cu rachete împotriva forțelor americane și a coaliției” la locația din vestul Irakului, a declarat un purtător de cuvânt al apărării SUA.
Indicațiile inițiale sunt că mai mulți membri ai personalului american au fost răniți.
„Personalul bazei efectuează o evaluare a daunelor post-atac” și vor fi furnizate actualizări pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informații, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au fost informați despre atac, a declarat Casa Albă. „Au discutat despre pașii pe care îi luăm pentru a ne apăra forțele și pentru a răspunde oricărui atac împotriva personalului nostru într-o manieră și într-un loc la alegerea noastră”, se arată într-o declarație.
Autoritățile irakiene au declarat marți că două rachete au fost trase asupra bazei.
Forțele de securitate au confiscat un camion cu opt rachete gata de lansare și urmăreau făptașii atacului, a declarat unitatea guvernamentală de media de securitate. Anterior, o sursă militară irakiană a vorbit despre multiple rachete, în timp ce un comandant al unui grup armat pro-iranian a declarat pentru AFP că cel puțin două rachete au vizat baza, fără a specifica cine este responsabil.
Astfel de atacuri au fost frecvente la începutul războiului dintre Israel și militanții palestinieni Hamas în Gaza, dar de atunci au încetat în mare parte.
Ultimul atac cu rachete vine pe fondul temerilor crescânde de un atac din partea Iranului și aliaților săi asupra Israelului, ca răzbunare pentru uciderea unor lideri de top ai Hamas și Hezbollah în atacuri săptămâna trecută fie atribuite, fie revendicate de Israel.
Uciderea acestora face parte dintr-o serie de atacuri reciproce
„Axa Rezistenței” aliniată Iranului împotriva Israelului, care include și grupuri irakiene și huthi din Yemen, a fost deja atrasă în războiul de aproape 10 luni.
Atacul cu rachete de luni a avut loc după ce forțele americane au efectuat un atac săptămâna trecută asupra unor combatanți care încercau să lanseze drone considerate o amenințare pentru trupele americane și aliate, a declarat un oficial american.
Atacul, despre care sursele irakiene au spus că a lăsat patru morți, a fost primul efectuat de forțele americane în Irak de la februarie. Unitatea de media de securitate din Irak a reiterat „obiecția puternică” față de orice agresiune, fie din interiorul, fie din afara Irakului, asupra teritoriilor, intereselor și țintelor irakiene.
„Respingem toate acțiunile nesăbuite împotriva bazelor irakiene, a misiunilor diplomatice și a locațiilor consilierilor coaliției internaționale, precum și orice altceva care ar putea escalada tensiunea în regiune sau ar putea atrage Irakul în situații periculoase”, a adăugat media de securitate.
Teritoriul irakian nu trebuie folosit pentru „reglări de conturi” care ar duce la război, a spus unitatea. Au avut loc două atacuri recente care au vizat baze care găzduiesc forțe americane și aliate în Irak – pe 16 și 25 iulie.
Înainte de acestea, trupele americane din Irak și Siria nu au fost țintite din aprilie. Dar atacurile împotriva lor au fost mult mai frecvente în primele luni ale războiului Israel-Hamas în Gaza, când au fost atacate de peste 175 de ori.
Atacurile, revendicate de Rezistența Islamică din Irak
Rezistența Islamică din Irak, o alianță liberă de grupuri pro-iraniene, a revendicat majoritatea atacurilor, spunând că sunt în solidaritate cu palestinienii din Gaza. În ianuarie, un atac cu drone atribuit acestor grupuri a ucis trei soldați americani la o bază din Iordania.
În represalii, forțele americane au lansat zeci de atacuri împotriva luptătorilor susținuți de Teheran în Irak și Siria.
Bagdadul a încercat să dezamorseze tensiunile, angajându-se în discuții cu Washingtonul despre viitorul misiunii coaliției conduse de SUA în Irak, grupurile susținute de Iran cerând retragerea.
Armata americană are aproximativ 2.500 de soldați în Irak și 900 în Siria.