Conform unei cercetări recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), persoanele active cu vârste între 50 și 64 de ani sunt cele mai vulnerabile la dificultăți financiare, nu pensionarii, cum s-ar putea crede.
Studiul a evidențiat o creștere a numărului de familii care se confruntă cu probleme financiare în România.
Ediția din acest an a lucrării „Condițiile de viață ale populației din România” a arătat că 45,4% dintre cele 7,5 milioane de familii din țară au ca lider al gospodăriei un pensionar, ceea ce reprezintă aproximativ 3,5 milioane de familii, în creștere față de anul anterior.
Cercetarea INS subliniază că cele mai frecvente restanțe financiare sunt legate de întreținerea locuinței (79,8%) și cheltuielile cu energia electrică (75,0%).
În mediul rural, 18,2% dintre familii au avut dificultăți în achitarea acestor cheltuieli în 2023, cu aproximativ patru puncte procentuale mai multe față de mediul urban.
În urban, restanțele sunt mai frecvente pentru întreținerea locuinței (85,9%), în timp ce în mediul rural, problemele sunt mai mari cu plata energiei electrice (84,3%).
Gospodăriile cu copii sunt mai afectate de restanțe (17,8%) comparativ cu cele fără copii.
De asemenea, studiul a relevat că peste 90% dintre români ar fi nevoiți să contracteze un împrumut pentru a acoperi urgențe financiare, cum ar fi tratamente medicale costisitoare, care ar depăși 2.000 de euro.