5.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPensiile speciale și măsurile fiscale amânate pentru la toamnă

Pensiile speciale și măsurile fiscale amânate pentru la toamnă

Oficialii de la București trebuie să primescă întâi acordul Comisiei Europene atât pentru modificările la legea pensiilor speciale, cât și pentru măsurile fiscale, ceea ce înseamnă că orice vot înainte de avizul Bruxelles-ului este inutil. Până la sfârșitul lunii, reprezentanții Guvernului vor merge la Comisia Europeană.

Pachetul de măsuri fiscale devenit sperietoarea numărul unu pentru bugetari și mediul de afaceri nu poate fi adoptat chiar așa cu ochii închiși de Executivul de la București deoarece are nevoie de acordul de la Bruxelles. Sunt implicați mai mulți factori în acest caz, vorbim printre altele despre clauze din PNRR și ținta deficitului bugetar.

Totuși măsurile anunțate de ministrul finanțelor Marcel Boloș, dar și de premierul Ciolacu vor fi în mare parte păstrate. Adică 30 la sută din posturile de șefi vor fi desființate, iar cei care au salarii mari nu vor mai primi tichete de masă și nici vouchere de vacanță.

“Nu va mai putea funcţiona un serviciu dacă nu sunt minim zece persoane în subordinea şefului de serviciu. Nu va mai putea funcţiona o direcţie dacă nu sunt minim 20 de persoane în subordinea structurii şi directorului direcţiei de specialitate respectivă. Nu va mai putea funcţiona o direcţie generală dacă nu sunt minim 40 de persoane în respectiva structură. În felul acesta, funcţia de şef birou şi, respectiv organizările şi structurile care sunt de natura birourilor şi funcţia de şef de birou se desfiinţează. În plus, tot pe partea de funcţii de conducere, reducerea procentului de 12 la sută la opt la sută din numărul total de posturi existente la nivelul unei autorităţi publice centrale sau locale. Înseamnă o reducere a şefimii cu 30 la sută. Asta ar trebui să aibă impact nu numai pe cheltuielile de personal, ci şi în procesul de deservire a oamenilor. Trebuie să ne orientăm mai bine spre ceea ce înseamnă deservirea populaţiei, să debirocratizăm aceste structuri care deservesc oamenii”, transmitea Marcel Boloş, la începutul lunii.

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat miercuri, în deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, că nu crede că statul român mai poate suporta o infrastructură „atât de stufoasă” și că „e inacceptabil” să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume. Acesta a mai susținut că scoaterea excepțiilor fiscale nu se va face brusc.

„Nu poţi, fiecare bibliotecă, fiecare teatru, fiecare agenţie, toţi suntem ordonatori de credite. O să aranjăm lucrurile în ordinea lor. Eu nu vreau atâţia ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice, acelea să pot face centralizat, la nivel de consiliu judeţean. Să cumperi un creion îţi trebuie şef la juridic, specialist în achiziţii… Asta e infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri”, a declarat Marcel Ciolacu.

La finalul lunii august, ministrul Finanțelor Marcel Boloș va merge la Bruxelles să prezinte ordonanțele de urgență pregătite de guvern și rectificarea bugetară, după care va avea și premierul Marcel Ciolacu o discuție cu Comisia despre deficitul bugetar. Abia după aceste întâlniri pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat în Guvern.

Pensiile speciale, amânate

Amendamentele la legea pensiilor speciale, declarată parțial neconstituțională, vor fi finalizate în aceste zile, urmând a fi trimise Comisiei Europene, potrivit unor surse guvernamentale, ceea ce înseamnă că parlamentarii nu mai sunt chemați în sesiune extraordinară.

În perioada 23-24 august, ministrul Muncii urmează să meargă la Bruxelles pentru o discuție cu oficialii europeni. Una dintre modificările posibile prevede majorarea procentului cu care ar putea fi impozitate pensiile speciale (stabilit inițial la 15%), însă potrivit deciziei CCR, impozitul trebuie să se aplice tuturor pensiilor de serviciu și militare. Modificările vor fi adoptate în sesiunea parlamentară care începe în septembrie. 

Fără reforma pensiilor speciale, Guvernul nu poate depune la CE cererea pentru obținerea celei de-a treia tranșe de bani din PNRR (3 miliarde de euro).

Actualul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spunea în iunie că dorește ca cererea a treia de plată din PNRR să fie transmisă în luna iulie (termen ratat deja). Însă a treia cerere de plată nu poate fi depusă până nu avem gata noua lege a pensiilor speciale – jalon ”roșu” pentru această a treia cerere.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Kosovo contestă decizia UEFA după meciul cu România! „Nu vom continua așa”

Kosovarii refuză să accepte verdictul UEFA care a acordat victoria României cu 3-0 la "masa verde" și anunță că vor face apel la Tribunalul...

TikTok, reacție la îngrijorările CNA privind alegerile din România

Un purtător de cuvânt al platformei digitale TikTok a respins acuzațiile formulate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România, care susține că algoritmii...

Derby-ul serii în Liga Campionilor: Bayern Munchen-Paris Saint-Germain 1-0

Bayern Munchen a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0, marţi seara, pe Allianz Arena, într-un meci din etapa a cincea a Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă