3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialMeteoPeninsula Iberică a ajuns aridă ca acum 1000 de ani

Peninsula Iberică a ajuns aridă ca acum 1000 de ani

Peninsula Iberică a ajuns să fie aridă ca acum 1000 de ani, când astfel de fenomene se întâmplau și erau obișnuite.

Regiuni din Spania şi din Portugalia nu au mai fost niciodată atât de aride în ultimii 1.000 de ani din cauza modificărilor suferite de anticiclonul Azore sub efectul schimbărilor climatice, este concluzia unui studiu publicat luni, care avertizează asupra consecinţelor grave pentru cultura viţei-de-vie şi a măslinilor, informează AFP.

Anticiclonul Azore, care corespunde unei regiuni a atmosferei unde presiunea este mai ridicată decât în regiunile învecinate şi situate la aceeaşi altitudine şi care se situează în general în proximitatea Arhipelagului Azore, joacă un rol important asupra fenomenelor meteo, precum şi a tendinţelor climatice pe termen mai lung în Europa de Vest.

În cadrul unui studiu apărut în revista ştiinţifică Nature Geoscience, cercetătorii demonstrează că acest sistem de presiune atmosferică ridicată ”s-a schimbat radical pe parcursul secolului trecut şi că schimbările suferite sunt fără precedent în climatul Atlanticului de Nord în decursul ultimului mileniu”, conform agerpres.ro.

Peninsula Iberică este foarte aridă, fenomen petrecut și acum de 1000 ani, lucru ținând de anticiclonul Azore

Au studiat schimbările de presiune atmosferică din această zonă în decursul ultimilor 1.200 de ani şi au constatat că anticiclonul acoperă o zonă mai vastă de circa 200 de ani, perioadă care corespunde cu aproximaţie Revoluţiei industriale.

Pe parcursul verii, anticiclonul Azore trimite aer cald şi arid către Portugalia, Spania, dar şi către alte ţări din vestul continentului precum Franţa. În timpul iernii, devine sinonim cu umiditate şi ploi. Aceste precipitaţii din perioada de iarnă sunt ”vitale” pentru sănătatea ecologică şi economică a peninsulei iberice, au mai precizat autorii.

Anticiclonul Azore se va extinde şi mai mult în secolul al XXI-lea sub efectul încălzirii globale.

Drept urmare, ploile se diminuează, în special din a două jumătate a secolului al XX-lea, iar nivelul lor ar putea în continuare să scadă cu 10% până la 20% la sfârşitul secolului, iar agricultura din peninsula iberică va deveni ”una dintre cele mai vulnerabile din Europa”.

Studii precedente nu au reuşit să determine rolul schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană în ceea ce priveşte modificarea climatului în Atlanticul de Nord. În prezent, legătură este stabilită.

Viticultorii se gândesc deja cum să se adapteze, având în vedere că regiunile adaptate pentru cultura viţei-de-vie s-ar putea diminua cu cel puţin un sfert sau chiar să dispară practic până în 2050 în peninsula iberică, în timp ce producţia de măsline din sudul Spaniei ar putea scădea cu 30% până în 2100, potrivit unor studii anterioare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă