3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPatru persoane au fost ucise într-un mall din Moscova, în urma spargerii...

Patru persoane au fost ucise într-un mall din Moscova, în urma spargerii unei conducte cu apă fierbinte

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi mai multe altele rănite sâmbătă într-un mall din capitala rusă Moscova, în urma spargerii unei conducte cu apă fierbinte, a anunţat primarul oraşului, Serghei Sobianin, potrivit Reuters.

Unele dintre persoanele rănite au suferit arsuri severe. Imagini video de la faţa locului arată întregul complex comercial inundat şi apa curgând în exterior printr-o ieşire. Serviciile de urgenţă intervin şi „oferim asistenţă medicală tuturor victimelor”, a declarat primarul Sobianin.

Mall-ul, denumit Vremena Goda (Anotimpurile), se află în partea de vest a Moscovei, a fost deschis în anul 2007 şi găzduieşte circa 150 de magazine.

Rusia a încercat să ducă în Crimeea copii din Republica Moldova. Acțiunea o organiza o agenție cu sediul la Moscova, care are filială și la București

Rusia a încercat să ducă în Crimeea copii din Republica Moldova, în condițiile în care peninsula Crimeea este un teritoriu al Ucrainei pe care Rusia îl ocupă ilegal și care este, acum, zonă de război.

Copiii din Republica Moldova urmau să ajungă în Crimeea într-o așa-zisă tabără organizată de Rusia. Este vorba de tabăra Artek, aceasta fiind cunoscută drept destinație de vacanță pentru copii încă din perioada în care Ucraina făcea parte din URSS. Crimeea a făcut parte din Ucraina și în timpul URSS, și după destrămarea URSS. Dar în anul 2014, Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea.

În anul 2017, însuși președintele Putin a vizitat tabăra de la Artek, susținând că Rusia administrează tabăra mult mai bine decât o administra Ucraina. Vizita lui Putin în Crimeea, cea din anul 2017, a generat la acel moment un protest al Ucrainei.

În anul 2023, la data de 13 iulie, Rusia a avut o tentativă de a aduce, la Artek, copii din Republica Moldova. Această informație este difuzată, la data de 18 iulie 2023, de site-ul deschide.md din Republica Moldova. De organizarea acestei acțiuni în Republica Moldova se ocupa Centrul Rus de Știință și Cultură, cu sediul la Chișinău. Tentativa Rusiei a eșuat întrucât cursa aeriană care urma să scoată copiii din Republica Moldova a fost anulată. Se pare că anularea cursei s-a realizat la cererea autorităților de la Chișinău.

Prima amenințare la adresa copiilor care ar vizita Crimeea este legată de războiul din Ucraina, război care afectează major și peninsula Crimeea. În plus însă, începând cu anul 2022, de când Rusia a început actualul război din Ucraina, au existat foarte multe semnale că Rusia a dus pe teritoriul ei copii din Ucraina, sub pretextul că acești copii trebuie feriți de război. Ucraina face eforturi pentru a obține întoarcerea acestor copii din Rusia. Inclusiv Vaticanul a trimis, în anul 2023, un înalt reprezentant în Rusia, care să solicite autorităților Rusiei să permită întoarcerea copiilor răpiți din Ucraina.

Și la București există un Centru Rus pentru Știință și Cultură. Acest centru din București, ca și cel din Chișinău, este “Reprezentanța Agenției Rossotrudnicestvo”, cu sediul central la Moscova. Rossotrudnicestvo este “Agenţia Federală pentru relaţiile cu CSI, compatrioţii şi asistenţă umanitară” a Rusiei. Filialele Rossotrudnicestvo funcționează sub tutela Ambasadelor Rusiei. În România, ambasadorul Rusiei este Valery Kuzmin. Înainte să devină ambasador în România, el fusese ambasadorul Rusiei în Republica Moldova.

Centrul Rus din București a început să funcționeze în anul 2015, în baza unui acord semnat în anul 2013 de ministrul de Externe de la acel moment, Titus Corlățean. Corlățean este în prezent senator PSD. Corlățean a fost în 2013 la Moscova, la invitația lui Serghei Lavrov – ministrul de Externe al Rusiei și de atunci, și de acum. La Moscova, în 2013, ministrul Corlățean s-a întâlnit nu doar cu ministrul Lavrov, ci și cu preşedintele agenției Rossotrudnicestvo, Konstantin Kosacev. Cel mai recent, Centrul Rus din București s-a numit Casa Rusă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă