Unele patronate din România își exprimă îndoielile privind succesul ediției din acest an a programului Start-Up Nation, invocând lipsa de claritate din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) privind restricțiile pentru tipurile de afaceri eligibile pentru granturile de 50.000 de euro.
Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), consideră că programul Start-Up Nation 2024 ar fi trebuit să sprijine startup-uri în domenii precum inventica, robotică și inteligență artificială.
„După părerea noastră, a celor de la PIAROM, ar trebui finanțat ceea ce ar interesa România în mod deosebit, fie că se cheamă inventică, robotică sau inteligență artificială, dacă avem astfel de interese. Trebuie să reducem deficitul comercial și să stimulăm startup-urile în procesarea materiilor prime românești, ca să aducem valoare adăugată și să producem mai mult PIB”, a declarat Pârvan pentru Termene.ro.
Alte critici aduse programului Start-Up Nation 2024
Un alt aspect criticat este faptul că, deși procedura prevede o anexă cu codurile CAEN eligibile, aceasta nu a fost încă publicată. În plus, programul permite absolvenților cursurilor de antreprenoriat să solicite finanțare prin intermediul societăților nou-înființate după participarea la cursuri.
Reprezentanții PIAROM sunt nemulțumiți de faptul că programul finanțează orice tip de afacere, fără a lua în considerare valoarea adăugată pe care o aduce în economie.
„Ni se pare neproductiv pentru țară ca programul StartUp Nation să fie construit și lansat cu orice fel de startup. România nu are atâția bani încât să finanțeze orice,” a adăugat Cristian Pârvan.
Oamenii de afaceri subliniază că România nu dispune de o strategie coerentă pentru dezvoltarea startup-urilor, care să vizeze domeniile cele mai profitabile, cum ar fi sectorul industrial. Citiți materialul integral pe Termene.ro.