Parlamentul din Pakistan a fost dizolvat miercuri seara târziu de către preşedinte la recomandarea prim-ministrului Shehbaz Sharif, a informat biroul preşedintelui, pregătind astfel scena pentru organizarea de alegeri generale pe fondul crizei politice şi economice care afectează ţara, informează Reuters, conform agerpres.ro.
Recomandarea a venit cu trei zile înaintea de încheierea mandatului de cinci ani al parlamentului, pe 12 august. O administraţie interimară urmează să fie aleasă de premierul Sharif şi de un lider al opoziţiei din parlament pentru a se organiza alegeri în termen de 90 de zile.
„În seara asta îl voi sfătui pe preşedinte să dizolve parlamentul”, declarase anterior premierul în parlament. El a spus că va începe joi discuţii cu liderul opoziţiei pentru a alege dintre candidaţii recomandaţi de ambele părţi în vederea desemnării unui prim-ministru interimar.
Însă deoarece comisia electorală urmează să înceapă reconfigurarea a sute de circumscripţii pe baza rezultatelor unui nou recensământ, votul ar putea fi amânat cu câteva luni.
Analiştii au spus că orice întârziere în organizarea alegerilor ar putea alimenta furia publicului şi contribui la creşterea sentimentului de incertitudine în rândul populaţiei.
Ultimele alegeri generale din iulie 2018 au fost câştigate de partidul jucătorului de cricket devenit politician Imran Khan, care a depus jurământul câteva zile mai târziu ca prim-ministru.
Khan s-a aflat în mijlocul unor tulburări politice după ce a fost demis din funcţia de prim-ministru printr-o moţiune de cenzură anul trecut, stârnind îngrijorare cu privire la stabilitatea Pakistanului. El a fost de atunci condamnat şi închis într-un dosar de corupţie, în urma căruia i s-a interzis să participe la orice tip de alegeri timp de cinci ani.
Imran Khan a acuzat armata ca fiind responsabilă de eliminarea sa de pe scena politică, în contextul în care militarii exercită o influenţă puternică şi au condus Pakistanul după obţinerea independenţei în 1947. Armata a negat acuzaţia.
Khan a fost înlocuit de Sharif, care se luptă cu o criză economică gravă şi cu o inflaţie ridicată după ce guvernul a implementat reforme dureroase pentru a obţine finanţare din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Pe lângă problemele juridice care ar putea apărea dacă se amână scrutinul, marginalizarea lui Khan, cel mai popular lider al ţării, conform sondajelor, va pune la îndoială credibilitatea alegerilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!