-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalParlamentul britanic a adoptat o lege de amnistie privind violenţele care au...

Parlamentul britanic a adoptat o lege de amnistie privind violenţele care au zguduit Irlanda de Nord

Parlamentul britanic a adoptat marţi o lege foarte controversată care vizează abandonarea urmăririlor penale legate de violenţele care au zguduit Irlanda de Nord timp de trei decenii, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

În pofida numeroaselor lor critici aduse textului, membrii nealeşi ai Camerei Lorzilor au adoptat proiectul de lege al guvernului, care acum trebuie promulgat de regele Charles al III-lea, o formalitate.

Textul, prezentat în mai 2022 de guvernul conservator, propune abandonarea procedurilor judiciare legate de conflictul din Irlanda de Nord pentru soldaţii britanici şi paramilitarii care decid să coopereze cu autorităţile.

Peste 3.500 de persoane au murit în cele trei decenii ale conflictului nord-irlandez în care s-au înfruntat loialişti, în principal protestanţi, şi republicani, în principal catolici.

Aproximativ 1.200 de decese fac în continuare obiectul unei anchete a poliţiei, potrivit guvernului britanic. Pentru Londra, legea urmează să permită închiderea a sute din aceste cazuri nerezolvate.

Dar este denunţată de familiile victimelor, de întreaga clasă politică nord-irlandeză, precum şi de guvernul irlandez, care a anunţat deja că studiază fezabilitatea unui recurs în justiţie împotriva textului.

De asemenea, Consiliul Europei şi-a exprimat recent „îngrijorarea profundă” cu privire la eşecul Regatului Unit de a rezolva divergenţele din jurul acestui text.

Marţi, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a scris pe reţeaua X (fostă Twitter) că „regretă” adoptarea acestei legi „în pofida îngrijorărilor (…) legate de faptul că încalcă obligaţiile internaţionale ale Regatului Unit în domeniul drepturilor omului”.

„Îndemnăm ca aceasta să fie reexaminată şi solicităm ca drepturile victimelor să fie în centrul gestionării moştenirii din perioada Tulburărilor”, a adăugat el.

Legea a fost, însă, întotdeauna bine primită de asociaţiile de veterani, care consideră că unii soldaţi au făcut obiectul unor urmăriri penale incorecte.

În noiembrie 2022, pentru prima dată de la sfârşitul conflictului în 1998, un fost soldat britanic, David Holden, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru uciderea, în 1988, a unui bărbat, împuşcat în spate la un punct de control.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă