5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSocialParastasul Piraților Nepomeniți e în desfășurare la Sulina timp de trei zile

Parastasul Piraților Nepomeniți e în desfășurare la Sulina timp de trei zile

A început „Parastasul Piraților Nepomeniți” la Sulina, cea mai veselă comemorare care atrage, pentru două nopți și trei zile de distracție, sute de oameni.

Parastasul Piraţilor se ţine în Cimitirul Maritim Internațional, pentru că acolo se află singurul mormânt din Europa al unui pirat recunoscut. 

Distracţia, festinul culinar şi concertele se desfăşoară în apropiere, pe malul Dunării.

Cu petreceri, cu slujbe religioase în cimitirul maritim din Sulina, cu pomană în care peste 1.000 de turiștii au fost serviți cu fasole cu ciolan și borș de pește din Delta Dunării. Așa au fost pomeniți și sărbătoriți cei îngropați aici, în cimitirul în care se află singurul mormânt din Europa pe care se găseşte celebrul semn al piraţilor: craniul cu două oase încrucişate, potrivit antena3.ro.

Parastasul Piraților Nepomeniți este o manifestare inedită ce se desfășoară la Sulina în aceste zile, în cinstea lui Ghiorghios Kontoguris

De la an la an, numărul turiștilor atrași de ineditul eveniment este din ce în ce mai mare.

Ghiorghios Kontoguris, născut în Kefalonia, a murit la 25 martie 1871. Unii localnici spun că a murit spânzurat pentru faptele sale, alții – că a fost împușcat în timp ce prăda o corabie.

Pe piatra sa funerară este inscripţionat pentru eternitate simbolul piraţilor – craniul cu două oase încrucişate.

Organizatorul Parastasului Piraților Nepomeniți este un bucureștean, îndrăgostit de Sulina și fascinat de legenda piratului.

Războiul din Ucraina a făcut ca traficul pe brațul Sulina să atingă un nivel record

Una din consecințele produse de războiul din Ucraina este că pe brațul Sulina al Dunării s-a ajuns la un nivel record de trafic în luna martie.

Potrivit statisticilor oficiale, în luna martie, pe Canalul Sulina au trecut 408 nave. Autoritățile se așteaptă ca până la toamnă să se înregistreze o creștere cu 60% a numărului de nave în comparație cu luna martie, transmite antena3.ro.

Creșterea traficului fluvial obligă autoritățile române să îmbunătățească infrastructura și să crească numărul de piloți de pe Dunăre.

În ajutor au sărit și autoritățile franceze care au donat o pilotină, ambarcațiunea care conduce navele ce intră sau ies dintr-un port și transportă pilotul.

Pe brațul Sulina s-a ajuns la un nivel record de trafic, fiind înregistrate 408 nave în luna martie a acestui an

„ Ne este necesară această pilotină pe care guvernul francez ne-a transferat-o cu titlu gratuit. Creșterea volumului de trafic și a siguranței pe canalul Sulina înseamnă și piloți mai mulți, și rapiditatea deplasării acestora. Guvernul României are ca prioritate maximă dezvoltarea canalului Sulina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă