3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPapa Francisc: Ucraina ar trebui să "scoată steagul alb"

Papa Francisc: Ucraina ar trebui să „scoată steagul alb”

Într-un interviu acordat postului elvețian RSI, Papa Francisc a declarat că Ucraina ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a se așeza la masă cu Rusia pentru a purta discuții de pace și a negocia sfârșitul războiului, notează Euronews.

Papa Francisc a declarat că Ucraina, care ar pute fi înfrântă, ar trebui să aibă curajul de a negocia sfârșitul războiului cu Rusia și să nu îi fie rușine să se așeze la aceeași masă pentru a purta discuții de pace.

Papa a făcut apelul în timpul unui interviu înregistrat luna trecută la postul elvețian RSI, care a fost publicat parțial sâmbătă.

„Cred că cel mai puternic este cel care privește situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază”, a spus Francisc, adăugând că discuțiile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaționale.

Ucraina rămâne fermă în privința neangajării directe cu Rusia în negocierile de pace, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat de mai multe ori că inițiativa în negocierile de pace trebuie să aparțină țării care a fost invadată.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat sâmbătă că Francisc a preluat termenul de „steag alb” care fusese folosit de intervievator. El a emis o declarație de clarificare după ce comentariile „steagului alb” ale papei au stârnit critici potrivit cărora acesta ar fi luat partea Rusiei în conflict.

De-a lungul războiului, Francisc a încercat să mențină neutralitatea diplomatică tradițională a Vaticanului, dar acest lucru a fost adesea însoțit de o aparentă simpatie față de raționamentul rusesc pentru invadarea Ucrainei, cum ar fi atunci când a remarcat că NATO „latră la ușa Rusiei” cu expansiunea sa spre est.

Francisc a spus în interviul RSI că „termenul negociere este un cuvânt curajos”.

„Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a spus el. „Negocierile nu sunt niciodată o capitulare”.

Papa a reamintit, de asemenea, că unele țări s-au oferit să acționeze ca mediatori în acest conflict.

„Astăzi, de exemplu, în războiul din Ucraina, sunt mulți care vor să medieze”, a spus el. „Turcia este una dintre țări. Și alții. Să nu vă fie rușine să negociați înainte ca lucrurile să se înrăutățească”.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

„Groenlanda nu este de vânzare”, afirmă liderul său ca răspuns pentru Trump

Disputa privind Groenlanda și ideea de achiziție a acesteia de către SUA a reapărut în centrul atenției, după ce Donald Trump, președintele ales al...
Ultima oră
Pe aceeași temă