20.4 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPapa Francisc s-ar putea întâlni cu liderul "pro-război" al Bisericii Ortodoxe din...

Papa Francisc s-ar putea întâlni cu liderul „pro-război” al Bisericii Ortodoxe din Rusia, Patriarhul Kirill

Papa Francisc s-ar putea întâlni cu Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care UE îl acuză că susține războiul din Ucraina.

Cei doi ar putea să se întâlnească față în față la o reuniune a liderilor religioși care va avea loc în Kazahstan în luna septembrie, notează Euronews.

Papa se va afla în capitala Nur-Sultan în perioada 13-15 septembrie pentru a participa la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, a precizat Vaticanul.

El plănuise să se întâlnească cu Kirill pe 14 iunie la Ierusalim, dar a anulat această întâlnire la sfatul diplomaților de la Vatican.

Dacă întâlnirea din septembrie va avea loc, aceasta ar fi doar a doua după ce s-au întâlnit în Cuba în 2016. Aceasta din urmă a fost prima întâlnire de acest fel între un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054.

Comunicatul Vaticanului care a anunțat călătoria nu l-a menționat pe Kirill. Aceasta a fost publicată în limbile rusă, italiană și engleză. Kazahă și rusă sunt cele două limbi oficiale ale țării.

De la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a apărut o ruptură între Vatican și Biserica Ortodoxă Rusă.

Într-un interviu publicat în luna mai într-un ziar italian, Francisc a declarat că Kirill „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”, lucru criticat de Biserica Ortodoxă Rusă.

Poziția lui Kirill a divizat, de asemenea, Biserica Ortodoxă mondială și a declanșat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor Biserici Ortodoxe locale cu cea din Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin este membru al Bisericii Ortodoxe Ruse și a prezentat acțiunile sale în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială” menită să „denazifice țara”.

Papa Francisc a respins o astfel de terminologie, descriind invazia drept o „cucerire armată”, acuzând Rusia de „imperialism” și numind conflictul un „război crud și fără sens”. El și-a exprimat dorința de a vizita atât Kievul, cât și Moscova, în speranța de a promova pacea în cea din urmă.

Regretatul Papă Ioan Paul al II-lea a vizitat capitala kazahă în 2001, când aceasta era cunoscută sub numele de Astana.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ambasadorul României la Chișinău: Fiecare cetățean al Republicii Moldova reprezintă obiectul unui război hibrid, dus consecvent de Moscova

Diplomatul român îi îndeamnă pe moldoveni să nu se lase influențați de nimeni în luarea deciziei despre viitorul țării Moldovenii se află într-un moment de...

Ambasadorul României la Chișinău: Fiecare cetățean al Republicii Moldova reprezintă obiectul unui război hibrid, dus consecvent de Moscova

Diplomatul român îi îndeamnă pe moldoveni să nu se lase influențați de nimeni în luarea deciziei despre viitorul țării Moldovenii se află într-un moment de...

Politico: Uită de alegerile din SUA – audierile comisarilor UE sunt adevăratul eveniment global

La Washington este panică pentru că americanii vor fi lipiți de site-ul Parlamentului European, în loc să-și voteze președintele Surse declară pentru Politico faptul că...
Ultima oră
Pe aceeași temă