Papa Francisc a decis să acorde femeilor dreptul de vot la o viitoare reuniune a episcopilor, o reformă istorică ce reflectă speranțele sale de a le oferi femeilor mai multe responsabilități decizionale, transmite AP News.
Francisc a aprobat modificări ale normelor care guvernează Sinodul Episcopilor, un organism al Vaticanului care reunește episcopii din întreaga lume pentru întâlniri periodice, după ani de zile de cereri din partea femeilor de a avea drept de vot.
Vaticanul a publicat miercuri modificările aprobate de acesta, care subliniază viziunea sa privind asumarea de către credincioșii laici a unui rol mai mare în afacerile bisericești, care au fost mult timp lăsate în seama clericilor, episcopilor și cardinalilor.
Grupurile de femei catolice care au criticat mult timp Vaticanul pentru că le trata pe femei ca cetățeni de mâna a doua au lăudat imediat mișcarea ca fiind una istorică.
Încă de la Conciliul Vatican II, reuniunile din anii 1960 care au modernizat biserica, Papii au convocat episcopii din întreaga lume la Roma pentru câteva săptămâni pentru a dezbate anumite subiecte. La finalul reuniunilor, episcopii votează propuneri specifice și le prezintă Papei, care elaborează apoi un document ținând cont de opiniile lor.
Până acum, singurele persoane care puteau vota erau bărbații. Însă, conform noilor modificări, cinci surori religioase se vor alătura celor cinci preoți ca reprezentanți cu drept de vot pentru ordinele religioase. În plus, Francisc a decis să numească 70 de membri ai sinodului care nu sunt episcopi și a cerut ca jumătate dintre ei să fie femei. Și acestea vor avea drept de vot.
De asemenea, se dorește ca printre acești 70 de membri să fie incluși și tineri, care vor fi propuși de blocurile regionale, Francisc urmând să ia decizia finală.
„Este o schimbare importantă, nu este o revoluție”, a declarat cardinalul Jean-Claude Hollerich, unul dintre principalii organizatori ai sinodului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!