5.9 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăPână să se ia măsurile fiscale necesare, România riscă o recesiune economică...

Până să se ia măsurile fiscale necesare, România riscă o recesiune economică nemaiîntâlnită

Guvernul Ciolacu se învârte în jurul cozii. Deși încă din luna mai au fost luate măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar Ciolacu anunța încă dinaintea preluării mandatului că are în vizor taxarea marilor companii, până acum au fost doar vorbe goale.

Timpul trece și trece în defavoarea tuturor românilor. Ministrul finanțelor Marcel Boloș a anunțat o gaură bugetară calculată până la sfârșitul lunii august de 43 de miliarde de lei, iar aceasta s-ar putea dubla până la finele anului, dacă nu se reduce risipa banului public.

Noile măsuri fiscale anunțate de Guvern, dar care nu au fost făcute oficial publice, ci doar au alertat micii întreprinzători și angajații la stat, ar putea intra în vigoare de la 1 octombrie. Deși mulți se așteaptă ca totul să se întâmple peste noapte, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu se va face nimic noaptea pentru că e nevoie și de aprobarea Parlamentului.

Fostul ministru al economiei, Claudiu Năsui (USR), nu exclude varianta unei recesiuni în această iarnă ca urmare a măsurilor pe care Executivul pe plănuiește.

„Va fi crâncen. Aș vrea să reiau puțin tema asta, deci noi intrăm probabil în cea mai dură recesiune în care a fost România, mai rău decât a fost în 2007-2009, și Guvernul în pragul acestei recesiuni, în loc să lase mai mulți bani în piață, îi scoate. Toate cuvintele astea, și v-aș ruga să fiți atenți la formulările domnului Ciolacu, nu vom crește TVA la medicamente și alimente. Asta ce înseamnă? Crește TVA în alte părți”, a declarat Năsui la B1TV.

Ciolacu, întâlniri cu șefi europeni

Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu o delegaţie a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) condusă de preşedintele băncii, Odile Renaud-Basso, prilej cu care şeful Executivului român a evidenţiat rolul esenţial al acestei bănci pentru proiectele de dezvoltare a României.

„Salutăm acţiunile BERD în România şi sprijinul acordat sectorului privat atât prin finanţări, cât şi prin asistenţa tehnică pusă la dispoziţie. BERD are un rol foarte important în finanţarea investiţiilor la nivel local, unde a susţinut proiecte de infrastructură municipală şi de consolidare a capacităţii administrative”, a declarat Marcel Ciolacu.

Măsuri fiscale de la 1 octombrie

Guvernul pregătește noi măsuri fiscale, printre care majorarea la 70% a impozitului pe venituri nedeclarate, limitare la scutirea de impozit pe venit pentru IT-iști sau introducerea accizei pentru băuturile cu zahăr.

De asemenea, intenția este de introducere a unui impozit de 10% pe veniturile din dobânzi la titlurile de stat sau cele emise de autoritățile locale, potrivit unui draft de hotărâre.

Pentru veniturile cu sursă neidentificată, impozitul propus este de 70%, de la 16%.

Pentru sectorul IT, scutirea de impozit pe venit ar urma să fie aplicată doar în limita salariului de 10.000 de lei.

Se mai propune scutirea de contribuție la Pilonul II de pensii.

Se va introduce plafon de 60.000 de euro, la contribuția la sănătate a persoanelor cu activități independente, peste care se va plăti în plus.

De asemenea, Boloș a spus că TVA pentru panouri fotovoltaice va fi majorat de la 5 la 9%, în timp ce cota TVA pentru HoReCa rămâne la același nivel, de 9%. Totodată, cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului, de la 5 la 19%.

Bugetarii nu mai primesc vouchere de vacanță în 2024

Anul viitor, angajaţii din sistemul bugetar nu vor mai primi vouchere de vacanţă, acestea vor fi acordate abia din anul 2025 când valoarea lor va creşte la 1.600 de lei. Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, din 2025 vor putea beneficia de vouchere de vacanţă doar angajaţii din sistemul public care au venitul net mai mic de 8.000 de lei net. Proiectul mai prevede desființarea unor posturi publice, limitarea sporurilor, a cheltuielilor cu telefoanele mobile și cu mașinile, precum și a indemnizațiilor pentru membri consiliilor de administrație din companiile de stat.

Totodată, în anul 2024, angajații din sistemul bugetar nu vor primi vouchere de vacanță. Acestea ar urma să fie acordate din 2025, iar valoarea lor ar urma să crească la 1600 de lei.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat recent că modificarile fiscal-bugetare luate pentru reducerea deficitului vor fi adoptate prin asumarea răspunderii în Parlament, până la finalul acestei luni.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...
00:00:35

VIDEO. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ajunge la Forumul Economic Mondial

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski sosește la sediul Forumului Economic Mondial (WEF) din Davos, Elveția. Forumul Economic Mondial de la Davos, desfășurat anual în Elveția, reprezintă...

UTA Arad, fără portar pe bancă! Probleme majore de lot la meciul cu Farul

Mircea Rednic a avut la dispoziție doar 16 jucători, inclusiv un singur portar, pentru partida din etapa #22 a Ligii 1 împotriva Farului Constanța,...
Ultima oră
Pe aceeași temă