Pakistanul a convenit cu Fondul Monetar Internațional (FMI) asupra condițiilor pentru a elibera fonduri critice de aproximativ 1,1 miliarde de dolari, a declarat vineri (10 februarie) ministrul Finanțelor Ishaq Dar, adăugând că plata a fost amânată din cauza „procedurilor de rutină”.
„ Dacă voiește Dumnezeu, vom încerca să finalizăm programul FMI pentru a doua oară în istoria Pakistanului cu același spirit”, a spus Dar la câteva ore după ce o misiune FMI a părăsit capitala Islamabad, după 10 zile de discuții menite să elibereze fondurile de care Pakistanul are nevoie disperată să-și mențină economia pe linia de plutire.
Pakistanul a ajuns la un acord cu FMI pentru a i se elibera mai multe miliarde de dolari(peste 1, 1miliarde)
Plata fondurilor, parte a unui plan de salvare de 6,5 miliarde de dolari de la FMI, semnat de Pakistan în 2019, a fost blocat din decembrie anul trecut. Finanțarea FMI este crucială pentru economia de 350 de miliarde de dolari a țării, care se confruntă cu o criză a balanței de plăți, cu rezervele valutare care scad la mai puțin de trei săptămâni de acoperire a importurilor.
Cu toate acestea, ajustările fiscale cerute de orice tranzacție ar putea alimenta o inflație record, care a atins 27,5% față de anul trecut în ianuarie.
Discuțiile cu FMI urmau să se încheie joi (9 februarie), dar Dar a spus că vor continua virtual luni (13 februarie), cu scopul de a ajunge la un acord la nivel de personal care trebuie apoi aprobat de sediul central al FMI în Washington înainte ca fondurile să fie plătite.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!