Ordonanța austerității va intra în vigoare de la 1 septembrie, respectiv anumite măsuri de la 1 ianuarie 2024. Astfel vom avea: impozit de 3% pentru microîntreprinderi cu venituri de peste 300.000 de lei, impozit pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, Scutirea pentru IT-iști se aplică doar pentru veniturile de sub 10.000 lei.
Scutirea pentru IT-iști ar urma să se aplice la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 lei. Apar noutăți care vizează persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator.
Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale.
Reducerea cheltuielilor
Liderii Coaliției au anunțat deja că vor fi făcute reduceri de cheltuieli de 6 miliarde de lei, în urma măsurilor luate.
-desființarea a 200.000 posturi neocupate la stat
-comasarea unor instituții publice
-reducerea numărului de secretari de stat cu 20%
-reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% la 8%
-reducerea numărului de membri în consiliile de administrație
– reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale
-vouchere de vacanță doar pentru bugetarii cu salarii până în 10.000 de lei
* impact estimat: 6 miliarde de lei.
Crește impozitul la vânzarea de locuințe
„La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote:
a) 5% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
b) 3% pentru imobilele descrise la lit. a), deţinute o perioadă mai mare de 3 ani”, se mai arată în draft.
Ce măsuri sunt încă nelămurite
– taxa 1% pentru imobilele de lux – peste 500.000 de euro
– majorarea de impozit pe dividende
– taxare suplimentară pe indemnizații angajați IT
– taxa de 1% pe cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de euro
– reintroducerea plății CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară; creșterea taxelor pentru licențele la jocuri de noroc
– creșterea taxelor pentru alcool și tutun
– creșterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurante
– supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul afară sau în off shore. Aici taxa ar fi de 15%.
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a precizat că a fost decisă în coaliţie să fie făcută o economie la bugetul de stat de aproximativ 12 miliarde lei, pe acest an, 6 miliarde de lei după punerea în aplicare a măsurilor de reducere a cheltuielilor statului şi 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri. Acesta a mai spus că printre măsurile acestui plan se numără reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat şi reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităţilor locale, comasarea între instituţii subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor, descentralizarea unor servicii, cât şi prioritizarea programelor naţionale de investiţii. O altă măsură vizată este cea de reducere cu 50% a numărului consilierilor persoanelor din conducerea companiilor de stat, precum şi diminuarea lumărul membrilor consiliilor de administraţie la cel mult şapte persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate la cinci persoane.
Am reuşit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului. Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetăţeanul şi mediul privat!”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.
USR critică dur noile măsuri
Cătălin Drulă spune că aceste creșteri de taxe și impozite nu fac altceva decât să distrugă economia țării.
,,Cea mai mare țeapă politică de după Revoluție este PNL-ul ultimilor ani. Măcar PSD și pesedismul a fost pe față și cam știai la ce te aștepți. Dar ideea că PNL ar fi în vreun fel vreun partid “de dreapta” sau liberal, e atât de departe de realitate și a păcălit atâta lume că are dimensiunile unei fraude istorice. O spun din experiență directă. Au zero respect pentru mediul privat, pentru afaceri cinstite, pentru cei care muncesc independent. O singură obsesie și preocupare: cât mai multă putere, cât mai multe posturi, sinecuri, instituții, contracte pentru ei și ai lor. Bugete de cheltuit. Bugetele sunt miere și le sclipesc ochii când ajung stăpâni pe ele. Ideea de a reduce cheltuielile, de a fi cumpătat, de a fi eficient… se uită la tine ca la nebuni: păi noi la ce-am tras atât să ajungem la bucate?
Creșterile de taxe și impozite și distrugerea economiei sunt consecința țepei istorice dată de Iohannis și PNL românilor.”, a punctat Cătălin Drulă, șeful USR.
Majoritatea analiștilor economici spun pe aceeași voce că noile măsuri fiscale menite să reducă cheltuielile bugetare și să aducă mai mulți bani nu vor face altceva decât să încurajeze economia la negru și să aibă un efect invers decât cel așteptat.