0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalONU trebuie să acționeze în privința abuzurilor din Xinjiang, China: grupuri pentru...

ONU trebuie să acționeze în privința abuzurilor din Xinjiang, China: grupuri pentru drepturile omului

Grupuri pentru drepturile omului au cerut joi Națiunilor Unite să ia măsuri la aproape doi ani după publicarea unui raport care detaliază o serie de încălcări în regiunea Xinjiang din China.

Într-o declarație criticată vehement de China, patru organizații importante pentru drepturile omului au solicitat șefului drepturilor omului din cadrul ONU, Volker Turk, să „ofere o actualizare publică a măsurilor luate de guvernul chinez și de biroul său pentru a aborda situația drepturilor omului în Xinjiang”.

Absența continuă a raportării publice de către înaltul comisar pentru a urmări crimele de atrocitate documentate de propriul său birou riscă să submineze încrederea acordată biroului său de către victime și supraviețuitori

, au avertizat Human Rights Watch, Amnesty International, Serviciul Internațional pentru Drepturile Omului și Congresul Mondial Uigur.

Predecesorul lui Turk, Michelle Bachelet, a publicat un raport în august 2022, menționând posibile „crime împotriva umanității” în Xinjiang.

Raportul detalia încălcări împotriva uigurilor și a altor minorități musulmane din Xinjiang, solicitând lumii să acorde „atenție urgentă” drepturilor din regiune.

Raportul – criticat dur de Beijing – sublinia „acuzații credibile” de tortură răspândită, detenție arbitrară și încălcări ale drepturilor religioase și reproductive.

– ‘Standarde duble’ –

Vorbind cu diplomații pe marginea Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU din Geneva, Elaine Pearson, directorul pentru Asia al Human Rights Watch, a subliniat „gravitatea raportului”.

„Acum este rândul înaltului comisar al ONU să folosească pe deplin acel raport pentru a îmbunătăți situația uigurilor și a altor musulmani turci din Xinjiang.”

Grupurile pentru drepturile omului au recunoscut că Turk a promis să continue să „colaboreze” cu China pe probleme de drepturi, inclusiv în Xinjiang, dar că nu a oferit niciodată „detalii specifice despre angajamentul său cu guvernul, o actualizare substanțială a situației din Xinjiang, nici o evaluare a implementării recomandărilor din raport de către biroul său”.

Între timp, Beijingul a „continuat să închidă în mod arbitrar sute de mii de uiguri” ca parte a reprimării sale, au spus aceștia.

Pearson a cerut consiliului pentru drepturile omului să „se asigure că există o supraveghere și interogare internațională independentă a încălcărilor, în special atunci când responsabilitatea nu este oferită de guvern”.

Trebuie evitate standardele duble. Trebuie să tragem China la răspundere

, a declarat Zumretay Arkin, director global de advocacy la Congresul Mondial Uigur.

Mai multe țări au cerut, de asemenea, un follow-up concret al raportului despre Xinjiang, subliniind constatarea că ar putea fi comise crime împotriva umanității.

„O concluzie atât de serioasă merită o atenție deosebită”, a insistat ambasadorul Olandei, Paul Bekkers. Ambasadorul britanic, Simon Manley, a întrebat ce ar trebui să facă consiliul „pentru a se asigura că recomandările raportului nu adună pur și simplu praf”.

Un reprezentant al Chinei a criticat evenimentul, acuzând „un număr mic de ONG-uri și țări occidentale” că acționează „ca mincinoși și fabricatori de zvonuri pentru a-și servi comploturile separatiste anti-China”.

Între timp, grupurile pentru drepturile omului lucrează pentru a se asigura că constatările raportului ONU sunt mai ușor accesibile pentru cei de pe teren.

În timp ce ONU a publicat raportul doar în engleză, grupurile au prezentat joi propriile traduceri neoficiale în celelalte limbi oficiale ale ONU: arabă, franceză, rusă, spaniolă și chineză.

A avea o versiune a raportului în chineză este „deosebit de semnificativ”, a declarat Pearson pentru AFP.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă