Şeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Tom Fletcher, a afirmat luni că Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”, după căderea preşedintelui Bashar al-Assad în urma unui război civil de peste un deceniu, transmite AFP.
„Situaţia este extrem de dramatică”, a declarat Tom Fletcher jurnaliştilor la Damasc, adăugând că ONU doreşte „să aducă ajutoare masive în Siria şi să-şi intensifice rapid” operaţiunile.
„Lucrurile avansează foarte, foarte repede”, a subliniat el, adăugând că „important este că poporul sirian are acum destinul în mână”. „Comunitatea internaţională trebuie să fie alături de el”, a spus Fletcher.
Cucerirea Damascului pe 8 decembrie de către o coaliţie de grupuri rebele condusă de islamiştii radicali din Hayat Tahrir al-Sham (HTS), după o ofensivă fulgerătoare, l-a răsturnat de la putere pe Bashar al-Assad şi a pus capăt unei jumătăţi de secolul de putere necontestată a clanului Assad.
Responsabilul ONU a subliniat că „şapte din zece sirieni au nevoie de ajutor acum” şi că ONU doreşte „să facă lucruri mari” pentru a furniza „hrană, medicamente, adăpost, dar şi fonduri pentru a dezvolta o Sirie în care populaţia să creadă din nou”.
Noile autorități siriene încearcă să liniștească capitalele europene
OCHA are „planuri ambiţioase” pentru Siria, a afirmat Tom Fletcher.
„Multe vor depinde de discuţiile pe care le vom avea aici cu autorităţile”, a subliniat responsabilul care s-a întâlnit luni cu premierul interimar Mohammad al-Bashir.
Noile autorităţi siriene depun eforturi de o săptămână pentru a linişti capitalele străine, care iau treptat contact cu liderii lor, în timp ce economia ţării rămâne supusă unor severe sancţiuni americane şi europene.
HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaeda, susţine că a rupt legăturile cu jihadismul, dar rămâne clasificată drept „teroristă” de mai multe capitale occidentale.
Întrebat dacă va încuraja ridicarea sancţiunilor, Tom Fletcher a răspuns că este „încă foarte devreme”. „Este o perioadă foarte schimbătoare. Lucrurile se schimbă şi trebuie să fim flexibili”, a adăugat el.
Assad și familia sa au primit azil în Rusia
Fostul președinte al Siriei, Bashar al-Assad, se află la Moscova cu familia sa, după ce Rusia le-a acordat azil din motive umanitare
Assad și familia au primit azil la Moscova, spun agențiile de presă din Rusia, citate de Reuters.
„Președintele sirian Assad al Siriei și membrii familiei sale au sosit la Moscova. Rusia le-a acordat azil pe motive umanitare”, a declarat agenția de presă privată Interfax și presa de stat, citată de sursa anonimă a Kremlinului. Interfax a citat aceeași sursă de la Kremlin, spunând că Rusia este în favoarea unei soluții politice la criza din Siria, unde Moscova l-a sprijinit pe Assad în timpul lungului război civil.
Moscova, un susținător ferm al lui Assad, a intervenit pentru a-l ajuta în 2015 în cea mai mare incursiune în Orientul Mijlociu de la colapsul sovietic. Acum, se străduiește să-și salveze poziția. Forța sa geopolitică în regiunea mai largă și două baze militare importante din punct de vedere strategic din Siria, sunt în joc.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!