Vaccinurile existente ar trebui să protejeze în continuare persoanele care contractă varianta Omicron de cazuri severe de Covid. Anunțul a fost făcut de un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Anunțul vine după ce primele teste de laborator au sugerat că vaccinul produs de Pfizer ar proteja doar parțial de virus. Cercetătorii spun că a existat o „scădere foarte mare” a cât de bine au neutralizat noua tulpină anticorpii vaccinului, notează BBC.
Doctorul Mike Ryan de la OMS a spus că nu există niciun semn că Omicron ar fi mai bun la evitarea vaccinurilor decât alte variante. El a spus că datele inițiale sugerează că Omicron nu a dus la forme grave ale bolii.
„Avem vaccinuri extrem de eficiente care s-au dovedit eficace împotriva tuturor variantelor până acum, în ceea ce privește boala severă și spitalizarea, și nu există niciun motiv să ne așteptăm că nu va fi așa”, pentru Omicron, dr. Ryan, directorul pentru urgențe al OMS, a declarat agenţiei de presă AFP.
Vaccinul Pfizer ar fi parțial eficient împotriva Omicron
Noul studiu sud-african – care nu a fost încă revizuit de către colegi – a constatat că vaccinul Pfizer/BioNTech poate duce la de până la 40 de ori mai puțini anticorpi neutralizanți împotriva tulpinii sud-africane decât împotriva tulpinii originale Covid.
Totuși, profesorul Alex Sigal, virolog la Africa Health Research Institute a spus că Omicron are o capacitate „incompletă” de a scăpa de anticorpii vacinului. Acesta a spus că rezultatele, bazate pe testele de sânge de la 12 persoane, au fost „mai bune decât mă așteptam de la Omicron”.
Profesorul Sigal a spus că vaccinarea, combinată cu infecția anterioară, ar putea încă neutraliza varianta. Aceasta sugerează că amplificatoarele pot aduce un beneficiu semnificativ. Mai multe date despre cât de bine funcționează jab-ul Pfizer împotriva Omicron sunt de așteptat să fie publicate în zilele următoare.