Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un apel urgent pentru a strânge 121 de milioane de euro pentru a controla și opri epidemia de mpox în Republica Democratică Congo și țările învecinate.
OMS transmite că epidemiile de mpox pot fi controlate
Planul strategic global de pregătire și ripostă, care acoperă perioada septembrie 2024 – februarie 2025, necesită această sumă pentru a finanța o reacție internațională coordonată.
Epidemiile de mpox, o boală virală rară care se manifestă prin erupții cutanate și febră, au fost identificate recent în aceste regiuni.
Suma solicitată va sprijini eforturile de prevenire și control, incluzând activități de vaccinare, educație publică și coordonare între organizațiile internaționale și autoritățile locale.
Participanți în această inițiativă includ OMS, statele membre și Centrele Africane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Africa CDC).
OMS va lansa în curând un apel de fonduri pentru a acoperi aceste nevoi financiare. Organizaţia a deblocat, până atunci, 1,5 milioane de dolari din fondul său de rezervă pentru situaţii de urgenţă, scrie Agerpres.
„Epidemiile de mpox din Republica Democrată Congo (RDC) şi din ţările învecinate pot fi controlate şi stopate”, a transmis directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.
Mpox a fost descoperit pentru prima dată în 1958
Mpox, cunoscut anterior sub denumirea de monkeypox, este o boală rară cauzată de virusul mpox, care face parte din familia Poxviridae, aceeași familie de viruși care include varicela și variola.
Mpox a fost descoperit pentru prima dată în 1958, în laboratorul de cercetări de la Copenhaga, când au apărut două focare de boală asemănătoare variolei în maimuțe.
Prima infecție umană a fost identificată în 1970, în Republica Democratică Congo, iar de atunci, cazuri de mpox au fost raportate în mai multe părți ale Africii Centrală și de Vest.
Mpox se transmite de obicei prin contact direct cu sângele, fluidele corporale, leziunile cutanate sau materialele contaminate ale animalelor infectate, în special rozătoare și maimuțe.
De asemenea, virusul se poate răspândi între oameni prin contactul apropiat și, în unele cazuri, prin picături respiratorii. Simptomele inițiale includ febră, dureri de cap, dureri musculare și oboseală, urmate de erupții cutanate care evoluează în vezicule și cruste.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!