15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSănătateOMS este îngrijorată că epidemia de variola maimuței a dus la atacarea...

OMS este îngrijorată că epidemia de variola maimuței a dus la atacarea mai multor maimuțe în Brazilia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat asigurări marţi că epidemia de variola maimuţei nu are legătură cu aceste animale, deplângând faptul că maimuțe ar fi fost atacate în Brazilia, relatează AFP.

„Lumea trebuie să ştie că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Ea a fost întrebată cu privire la informaţii privind atacuri împotriva maimuţelor în Brazilia. Site-ul de ştiri brazilian G1 a informat că mai multe maimuţe au fost otrăvite, iar unele au fost rănite, în mai puţin de o săptămână, într-o rezervaţie naturală din Rio do Preto, în statul Sao Paulo.

Altele au fost lovite cu pietre, vânate sau otrăvite în diferite oraşe braziliene, potrivit G1, care citează asociaţia pentru lupta împotriva traficului ilegal de animale sălbatice Renctas, potrivit agerpres.ro.

OMS spune că epidemia de variola maimuței nu trebuie să ducă la atacarea de maimuțe din Brazilia, unde s-au raportat mii de cazuri

Brazilia a raportat peste 1.700 de cazuri de variola maimuţei şi un deces, conform statisticilor OMS.

La nivel mondial, au fost raportate peste 28.100 de cazuri şi 12 decese legate de variola maimuţei.

Termenul de „variola maimuţei” a fost folosit când acest virus a fost descoperit în 1958 la maimuţe într-un laborator din Danemarca, însă virusul a fost demonstrat la diferite specii de animale, în special la rozătoare. Primul caz uman a fost depistat în 1970 în Republica Democrată Congo (RDC).

Acest virus poate fi transmis de la animale la oameni, însă explozia recentă de cazuri la nivel mondial are loc în urma transmiterii între oameni prin contact fizic apropiat, a explicat Harris.

Oamenii „cu siguranţă nu ar trebui să atace animale”, a spus ea, subliniind că cea mai buna modalitate de reducere a răspândirii virusului este recunoaşterea simptomelor, obţinerea de ajutor de la un medic şi luarea de „măsuri de precauţie pentru a preveni transmiterea”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Dacia Bigster, disponibilă acum în România: Prețuri, motorizări și echipări

După premiera mondială la Salonul Auto de la Paris din octombrie 2024, Dacia Bigster poate fi comandat începând de astăzi, 9 ianuarie 2025. Prețurile pornesc...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....

Administratori și angajați ai barurilor din Centrul Vechi al Capitalei, acuzati de jefuirea turiștilor după ce îi îmbătau

Un grup format din administratori de baruri, barmani, ospătari și angajate hostess din Centrul Vechi al Capitalei a fost trimis în judecată sub acuzația...
Ultima oră
Pe aceeași temă