-0.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSănătateOMS aprobă vaccinul anti-mpox, Jynneos, de la Bavarian Nordic

OMS aprobă vaccinul anti-mpox, Jynneos, de la Bavarian Nordic

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni aprobarea vaccinului anti-mpox, Jynneos, dezvoltat de Bavarian Nordic, pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

OMS aprobă vaccinul anti-mpox, Jynneos, de la Bavarian Nordic

Această decizie vine ca răspuns la necesitatea de a proteja o grupă de vârstă considerată deosebit de vulnerabilă la focarele de mpox (variola maimuței). OMS a acordat precalificarea vaccinului pe 8 octombrie.

În august, OMS a reactivat statutul de urgență globală de sănătate publică pentru mpox, pentru a doua oară în doi ani, în urma răspândirii unui nou tip de virus din Republica Democrată Congo către țările vecine.

Anterior, în septembrie, agenția a aprobat utilizarea vaccinului Jynneos ca primă doză împotriva mpox pentru adulți, facilitând astfel accesul la vaccin în țările africane grav afectate de această maladie.

Ce este mpox

Mpox (cunoscut anterior sub numele de variola maimuței) este o boală virală cauzată de virusul variola maimuței, care aparține genului Orthopoxvirus. Aceasta este o infecție zoonotică, ceea ce înseamnă că poate fi transmisă de la animale la oameni. Virusul a fost identificat pentru prima dată în 1958, când a fost observat la maimuțe în laboratoarele din Danemarca. Primele cazuri la oameni au fost raportate în 1970 în Republica Democratică Congo.

Simptomele Mpox

Simptomele mpox sunt similare cu cele ale variolei, dar de obicei sunt mai puțin severe. Acestea includ:

  • Febră
  • Durere de cap
  • Dureri musculare
  • Oboseală
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Erupție cutanată, care începe adesea pe față și se poate extinde pe restul corpului

Erupția poate trece prin mai multe stadii, de la vezicule și pustule la crustă, înainte de a dispărea complet.

Mpox se poate transmite de la un animal infectat la oameni prin contact direct cu fluidele corporale, leziunile pielii sau mucoasele animalului. De asemenea, virusul se poate răspândi de la o persoană infectată la alta prin:

  • Contact direct cu leziuni cutanate sau cu lichidele provenite din acestea
  • Contactul cu hainele sau lenjeria de pat contaminate
  • Respirarea particulelor de aerosoli în cazul contactului strâns

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă