Omicron, noua tulpină a COVID-19, ar putea presupune până la trei săptămâni de analiză a datelor științifice, până a fi formulate primele concluzii, a anunțat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Abua după această perioadă ar putea fi determinate cu mai multă claritate capacitatea sa de transmitere, gravitatea bolii pe care o poate cauza şi impactul asupra eficienţei vaccinurilor anti-COVID-19, relatează EFE.
„Marea întrebare este legată de vaccinuri şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul său asupra lor. Această variantă are un mare număr de mutaţii pe unele le cunoaştem, pentru că deja le-am văzut la alte variante, astfel încât avem unele piste privind o posibilă scădere a eficacităţii vaccinurilor”, a declarat epidemiologul Maria Van Kherkove, una dintre expertele OMS în combaterea globală a pandemiei de COVID-19.
„Încă nu avem toate informaţiile şi vom avea nevoie de încă o săptămână sau trei”, a subliniat ea.
Răspândirea Omicron
Varianta Omicron a fost deja identificată în 38 de ţări, potrivit ultimelor date ale OMS, scrie Agerpres.
Van Kherkove a precizat că recrudescenţa cazurilor de COVID-19 din ultimele săptămâni – mai ales în Europa, cu o creştere a spitalizărilor în mai multe ţări – nu are legătură cu Omicron, fiind mai ales o consecinţă a circulaţiei intense a variantei Delta.