Scriitori, profesori și reprezentanți ai elevilor au acuzat Ministerul Educației (ME) că a eliminat din rândul olimpiadelor școlare materii precum limba română și istoria, în timp ce listele publicate cuprind mai multe competiții școlare în limba maghiară.
Olimpiadele naționale de limba română și de istorie nu și-au găsit loc în listele publicate de ME.
Totuși ministerul român al Educației a decis deja să finanțeze competiții școlare precum: “Olimpiada națională de matematică pentru școlile / secțiile cu predare în limba maghiară (cls. V-XII)”.
De menționat că ME finanțează, în același timp, și Olimpiada națională de matematică, la care au acces toți elevii care studiază în școlile din România.
Pe lângă Olimpiada națională de limba maghiară, în listele publicate de ME se regăsesc mai multe competiții școlare (olimpiade și concursuri școlare) în limba maghiară, decât cele de Limba română.
Acestea, în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că au fost prioritizate competițiile școlare care conduc la olimpiadele internaționale.
Scriitori versus Cîmpeanu
Mai mulți scriitori au catalogat listele cu competițiile școlare publicate de ME drept “un atac la interesele naționale ale României!”.
“Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a autorizat reluarea olimpiadelor și concursurilor școlare după doi ani de pauză. Din ordinul aceluiași ministru al Educației vor dispărea însă, din acest an, din motive de pandemie, olimpiadele școlare la limba română, la istorie și la limba engleză, sub motiv că nu sunt olimpiade internaționale. Un abuz intolerabil și o greșeală de strategie care trebuie sancționate urgent”, se arată într-un mesaj comun al scriitorilor Cristian Teodorescu, Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu.
De cealaltă parte, ministrul Sorin Cîmpeanu susține, într-o precizare că: “La momentul suspendării competițiilor școlare, erau programate 78 de olimpiade naționale, 67 de concursuri naționale, 171 de concursuri educative cu finanțarea Ministerului Educației, precum și 150 de concursuri educative naționale și 1.839 de concursuri regionale și interjudețene fără finanțarea Ministerului Educației. În condițiile în care descentralizarea este un deziderat general susținut de către cea mai mare parte a societății, analiza celor peste 2.000 de concursuri regionale/interjudețene/naționale se va face într-o manieră profesionistă și responsabilă, Ministerul Educației susținând într-un fel sau altul orice activitate care poate genera un plus de pregătire în rândul elevilor”.
“Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiții în condiții de siguranță, motiv pentru care principiul ce a stat la baza primei selecții a fost prioritizarea participării României la competițiile internaționale anunțate pentru anul 2022. Toate competițiile listate în prima etapă sunt competiții care prevăd etape internaționale. În perioada următoare, listele competițiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade și concursuri care nu prevăd etape internaționale, dar au tradiție și participare națională în sistemul de învățământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba și literature română”, a mai transmis Cîmpeanu.
Citiți România Liberă și pe Google News!