Guvernul olandez a anunțat vineri restricții mai ample asupra exporturilor de mașini pentru fabricarea semiconductoarelor produse de gigantul sectorului ASML, aliniindu-se astfel la restricțiile impuse de SUA pe tehnologia aflată în centrul tensiunilor comerciale cu China, transmite AFP.
Măsura, care va intra în vigoare sâmbătă, înseamnă că ASML va putea solicita licențe de export direct de la autoritățile olandeze, în loc să solicite aprobarea guvernului american pentru a exporta echipamentele în afara Uniunii Europene.
Anterior, Olanda nu aplicase restricții asupra anumitor echipamente aflate sub controalele de export ale SUA, obligând compania olandeză să solicite licențe de la autoritățile americane.
„Am luat această decizie din motive de securitate,” a declarat ministrul comerțului extern Reinette Klever într-un comunicat despre măsură. „Vedem că progresele tehnologice au generat riscuri de securitate crescute asociate cu exportul acestui echipament specific de fabricație, în special în contextul geopolitic actual,” a adăugat Klever.
Noile restricții vor viza „mai multe tipuri de echipamente” pe lângă limitările care sunt în vigoare din septembrie 2023, a declarat guvernul.
ASML a spus într-un comunicat că măsura „va armoniza abordarea pentru emiterea licențelor de export.”
„Deoarece aceasta este o schimbare tehnică, nu se așteaptă ca această anunțare să aibă un impact asupra perspectivei noastre financiare pentru 2024 sau pentru scenariile noastre pe termen lung,” a declarat compania.
Olanda și Japonia s-au alăturat anterior Statelor Unite în impunerea unor restricții asupra echipamentelor avansate pentru fabricarea cipurilor, cu scopul de a preveni achiziționarea de către China a unor componente sensibile care ar putea fi utilizate în arme de vârf și tehnologie, cum ar fi inteligența artificială.
Poziția ‘unică’
Guvernul olandez a declarat vineri că echipamentele pot fi utilizate pentru a produce semiconductoare avansate care „la rândul lor joacă un rol esențial în aplicațiile militare avansate.” „Astfel, exportul necontrolat al acestui tip de echipament de fabricație are implicații pentru interesele de securitate ale Olandei,” se arată în comunicat.
ASML a spus că cerința actualizată de licență va viza sistemele sale TWINSCAN NXT:1970i și 1980i DUV (ultraviolete adânci) de litografie prin imersie, care imprimă elementele microscopice ale unui cip.
Licențele de export olandeze existau deja pentru alte tipuri de sisteme DUV, precum și pentru mașinile de litografie extrem de ultraviolete (EUV), care sunt utilizate pentru fabricarea semiconductoarelor mai avansate.
Guvernul a transmis vineri că va „evalua cererile pe baza fiecărui caz în parte, deci aceasta nu este o interdicție de export.”
Olanda are o poziție unică și de lider în acest domeniu. Aceasta implică anumite responsabilități, pe care le luăm foarte în serios,” a spus Klever. „Am procedat într-un mod atent și țintit, pentru a minimiza perturbările în fluxurile comerciale globale și în lanțurile valorice,” a adăugat ea.
Măsura vine la o zi după ce Statele Unite și-au întărit propriile restricții asupra anumitor tehnologii.
Departamentul de Comerț al SUA a declarat joi că implementează restricții de export la nivel mondial pentru anumite tipuri de articole, cum ar fi computerele cuantice și mașinile necesare pentru fabricarea dispozitivelor avansate de semiconductori.