Olaf Scholz este întru totul de acord cu decizia recentă a Finlandei de a deveni membru NATO.
Germania ”susţine total” voinţa liderilor finlandezi de a adera imediat la NATO, anunţă joi cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.
”Salut decizia Finlandei de a se pronunţa în favoarea unei aderări imediate a ţării la NATO”, scrie pe Twitter liderul german, precizând că a ”asigurat Finlanda, într-o discuţie la telefon cu preşedintele Sauli Niinistö, de o susţinere totală” a Guvernului german.
Preşedintele şi premierul finlandezi s-au declarat joi în favoarea unei aderări a Finlandei ”fără întârziere” la NATO – un pas imens către o candidatură – care urmează să fie anunţată în mod oficial duminică.
Kremlinul a reacţionat imediat şi a subliniat că o aderare a acestei ţări nordice la alianţa militară occidentală va constitui ”cu siguranţă” o ameninţare la adresa Rusiei.
Olaf Scholz susține necondiționat dorința Finlandei de a deveni membru NATO, alături de cea a Suediei
O consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia, o candidatură finlandeză la aderarea la NATO urmează să aibă loc simultan cu o cerere de aderare a Suediei, aşteptată de asemenea în zilele următoare, conform news.ro.
”Să fim membri NATO va consolida securitatea Finlandei. În calitate de membru NATO, Finlanda va consolida Alianţa în ansamblul său. Finlanda trebuie să candideze la aderarea la NATO fără întârziere”, au anunţat joi, într-un comunicat comun, preşedintele Sauli Niinistö şi premierul Sanna Marin.
Această luare de poziţie oficială a celor doi lideri marchează o schimbare a direcţiei Finlandei, care are o frontieră comună de 1.300 de kilometri şi un trecut dureros cu Rusia.
În această ţară cu 5,5 milioane de locuitori, 76% din populaţie este în favoarea aderării, potrivit unui sondaj publicat luni – un nivel triplu faţă de cel dinaintea Războiului din Ucraina.
Această fostă provincie rusească (1809-1917) – supusă unei forme de neutralitate forţată de către Moscova după Războiul Rece -, a fost invadată de către Uniunea Sovietică în 1939, apoi a aderat la Uniunea Europeană (UE) şi la Parteneriatul pentru Pace al NATO în urma căderii URSS, însă a rămas în afara Alianţei,Alţi lideri ai unor state membre NATO au salutat cererea de aderare a Finlandei.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apreciatcă decizia Finlandei de a cere să adere la NATO este ”o veste excelentă pentru Polonia şi securitatea Europei”.
Premierul ceh Petr Fiala a anunţat că Cehia va susţine ”bineînţeles” candidatura Finlandei la aderarea la Alianţă.
Preşedintele român Klaus Iohannis şi premierul leton Krišjānis Kariņš şi-au exprimat, la rândul lor susţinerea.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!