Datele INS arată că 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu au acces la reţeaua de apă
Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică arată că un sfert din populația României, nu este conectată la rețeaua de apă curentă. În mediul rural, aproximativ 60% sunt dependenţi de fântâni.
În Moldova, 52,5% din populație, nu are acces la apă potabilă, următoarea zonă fiind Sud-Muntenia, cu 70,7%. Urmează Sud-Vest, cu 72% și zona Nord-Vest cu 77 de procente. Peste 80% înregistrează regiunile Centru (82%), Vest (88,9%), Sud-Est (90,7%) și București-Ilfov (96,7%).
Circa 4 milioane de locuitori din România continuă, în 2024, să folosească găleţi pentru apa din fântână sau hidrofoare, pentru a scoate apa din puțuri. Conform datelor de la Ministerul Educaţiei, în 2020 peste 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu aveau acces la reţeaua de apă, adică 16% din totalul clădirilor de învăţământ din România, scrie ziarulfinanciar.ro.
Cifrele despre accesul la apă potabilă prin intermediul reţelei publice se adaugă celor legate de canalizare şi reţea de gaze naturale, care, împreună, înseamnă accesul la igienă şi la standarde de viaţă mai ridicate.
Un raport al Curții de Conturi, care analizează perioada 2022-2023, relevă faptul că România are cea mai mică rată de racordare la sistemele de apă și canalizare din Uniunea Europeană.
Din perspectiva acoperirii teritoriale cu servicii de apă și canalizare la nivelul fiecărui județ în anul 2022, situația este următoarea : există câteva județe cu doar 30% grad de conectare la apă, în timp ce gradul de conectare al populației este de peste 70% în cazul a mai mult de jumătate dintre județe. Mult mai alarmantă se prezintă însă situația serviciilor de canalizare, unde doar 8 județe înregistrează un grad de conectare al populației de peste 70%, în timp ce o mare parte dintre acestea se situează la sub 50% ; mai mult, 10 județe au cu doar puțin peste 30% grad de conectare la canalizare, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.