1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăOCDE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în 2024

OCDE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în 2024

Economia mondială urmează să performeze mai bine în acest decât se estima în urmă cu câteva luni, în condiţiile în care îmbunătăţirea prognozelor referitoare la SUA va contracara slăbiciunile din zona euro, a anunţat luni Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Conform noilor prognoze publicate luni, economia mondială ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,9%, faţă de avansul de 2,7% preconizat în luna noiembrie a anului trecut de OCDE. Previziunile de creştere pentru 2025 au fost lăsate nemodificate la 3%, an în care se aşteaptă ca economia mondială să fie impulsionată de reducerile de dobândă ale marilor bănci centrale, pe măsură ce presiunile inflaţioniste se calmează.

Economia americană, cea mai mare economie a lumii, ar urma să înregistreze un avans de 2,1% în 2024 şi unul de 1,7% în 2025, pe măsură ce inflaţia redusă conduce la creşterea salariilor şi reducerea dobânzilor, susţine OCDE. Organizaţia cu sediul la Paris şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările referitoare la performanţele economiei americane în 2024, de la 1,5% anterior la 2,1% în prezent, în schimb cele pentru 2025 au fost lăsate neschimbate.

În schimb, în ceea ce priveşte economia chineză, a doua economie a lumii, care se confruntă cu probleme pe piaţa imobiliară şi o încredere scăzută a consumatorilor, OCDE mizează pe o încetinire a ritmului de creştere, de la 5,2% în 2023, până la 4,7% în 2024 şi la 4,2% în 2025, toate nemodificate comparativ cu previziunile anterioare din luna noiembrie.

În ceea ce priveşte zona euro, OCDE se aşteaptă ca performanţele slabe ale Germaniei şi Franţei să afecteze creşterea economiei zonei euro. Organizaţia şi-a revizuit în jos previziunile de creştere pentru zona euro în acest an până la 0,6%, de la 0,9% cât estima în noiembrie, iar pentru 2025 şi-a revizuit estimările de creştere până la 1,3%, de la 1,5% cât estima anterior.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a avertizat că tensiunile actuale din Marea Roşie ar putea crea noi presiuni inflaţioniste. Organizaţia a estimat că persistenţa creşterii costurilor cu transporturile maritime ar putea adăuga 0,4 puncte procentuale la inflaţia preţurilor de consum.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...

Consulatul General al României din Los Angeles a publicat listele centrelor de evacuare şi ale adăposturilor pentru animale

Consulatul General al României la Los Angeles a publicat, sâmbătă, pe pagina de Facebook, adresele centrelor de evacuare şi ale adăposturilor pentru animale, informații...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...
Ultima oră
Pe aceeași temă