Militarii desemnați drept pacificatori (trupe de menținere a păcii) pe care Occidentul s-ar gândi să-i trimită în Ucraina vor fi considerați de Rusia drept „militari ai inamicului” și, drept urmare, vor fi nimiciți, a avertizat Dmity Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
Avertismentul venit de la Medvedev este extrem de serios, în condițiile în care președintele Consiliului, deci șeful direct al lui Medvedev, este chiar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Ideea că unele state membre UE ar analiza ideea de a trimite în Ucraina trupe de menținere a păcii a fost evocată, cel mai recent, la data de 31 martie 2023, de premierul Ungariei, Viktor Orbán. Șeful guvernului de la Budapesta este cunoscut drept un apropiat al lui Putin, deși Ungaria este membră a UE și a NATO.
Viktor Orbán nu a dezvăluit ce țări ar dori să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina dar aproape cu certitudine Ungaria nu ar participa la o asemenea inițiativă. „Războiul este un pericol pentru poporul Ungariei. Securitatea noastră este în pericol”, a susținut premierul Orbán.
Rusia amenință cu al treilea Război Mondial
Pe de altă parte, Medvedev a anunțat că aceste trupe ar putea fi trimise de NATO. Dacă atât afirmația lui cât și cea a lui Orbán sunt bazate pe informații certe, s-ar putea deduce că țările care ar trimite militari în Ucraina sunt membre atât în NATO cât și în UE. „Este clar că așa-zișii pacificatori ai NATO se pregătesc pur și simplu să intre în conflict de partea inamicilor noștri, aducând situația la punctul fără întoarcere și pentru a declanșa acel al treilea război mondial despre care pretind că le este atât de frică”, a declarat Medvedev.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, afirmase că Alianța Atlantică nu va trimite trupe în Ucraina. Există zvonuri că militari din țări NATO s-ar afla totuși în Ucraina, dar ele nu s-au confirmat.
Trimiterea de trupe de menținere a păcii se face cu acordul țării care le primește
În ultimii ani, mai multe țări și organizații au trimis pacificatori, în diferite regiuni ale lumii. De exemplu, în prezent NATO are o misiune de menținere a păcii în Kosovo (KFOR). Separat, în Bosnia există o misiune de menținere a păcii trimisă de UE (EUFOR). La aceste două misiuni participă și militari români.
Una dintre condițiile prevăzute de normele internaționale este ca trimiterea de pacificatori să se facă cu acordul țării care le primește. În contradicție cu această regulă, Rusia are militari pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria. Rusia susține că aceștia sunt pacificatori deși guvernul de la Chișinău cere plecarea lor. Inclusiv NATO cere Rusiei să-și retragă „pacificatorii” din Republica Moldova.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!