7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăȘtiințăOamenii de știință au descoperit „punctul fierbinte” ascuns care a contribuit la...

Oamenii de știință au descoperit „punctul fierbinte” ascuns care a contribuit la crearea Marilor Lacuri chiar înainte ca America de Nord să existe

O echipă de cercetători a descoperit că un „punct fierbinte” antic, acum situat sub Oceanul Atlantic în apropierea Insulelor Capului Verde, a jucat un rol crucial în formarea Marilor Lacuri din America de Nord.

Acest fenomen geologic, activ acum 300 de milioane de ani sub supercontinentul Pangaea, a influențat topografia regiunii care avea să devină, cu milioane de ani mai târziu, locația Marilor Lacuri, scrie presa internațională.

Locul descoperit în Capul Verde a încălzit și întins crusta terestră sub zona care azi adăpostește Marile Lacuri. Această activitate, desfășurată de-a lungul a zeci de milioane de ani, a creat o depresiune topografică. În timpul ultimei ere glaciare, acum aproximativ 20.000 de ani, ghețarii au modelat această zonă joasă, iar la retragerea lor, apa topită a umplut depresiunea, formând lacurile ce astăzi conțin 21% din rezervele de apă dulce ale lumii.

CITEȘTE ȘI – Descoperire astronomică revoluționară! Peste 40 de stele detectate într-o galaxie la 6,5 miliarde de ani lumină

„Punctul fierbinte a fost cel care a lăsat prima amprentă”, a explicat Aibing Li, seismolog la Universitatea din Houston și coautor al studiului publicat în Geophysical Research Letters. Aceste hotspoturi sunt plăci de material fierbinte care urcă din mantaua Pământului, creând de obicei fenomene vulcanice.

Exemple celebre includ Insulele Hawaii și Parcul Național Yellowstone, ambele formate prin interacțiunea crustei terestre cu astfel de plăci fierbinți.

Deși punctele fierbinți moderne, cum sunt cele de sub Hawaii sau Yellowstone, sunt bine studiate, urmele celor antice sunt mai greu de identificat, deoarece vulcanii vechi s-au erodat. Totuși, geologii au confirmat că două astfel de locuri antice – Great Meteor și Cape Verde – au fost odată situate sub America de Nord, bazându-se pe reconstrucții ale mișcărilor plăcilor tectonice.

Great Meteor, de exemplu, a lăsat urme sub granița dintre Ontario și Quebec și a trecut prin Vermont și New Hampshire înainte de a ajunge în Oceanul Atlantic acum 150-115 milioane de ani.

Prezența unor roci numite kimberlite, rezultate din erupții vulcanice rapide, a confirmat traseul acestui hotspot. În schimb, Cape Verde a fost mai puțin studiat până la această descoperire.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă