O tânără și-a dat în judecată părinții, cerându-le o pensie de 2.000 de lei până la finalizarea studiilor sale. Părinții au descris această acțiune ca fiind nedreaptă și profund umilitoare. Cazul fetei nu a avut succes în instanță, într-o primă fază a procesului.
În aprilie, o fată de 20 de ani, studentă la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice, și-a dat în judecată părinții la Judecătoria Sectorului 6, fiind deschise în paralel două acțiuni. Una avea ca scop emiterea unei ordonanțe președințiale (care se judecă în regim de urgență), prin care mama și tatăl să fie obligați temporar la plata lunară a unei sume de bani, cerere respinsă deja de un judecător. A doua acțiune vizează fondul cauzei, aceasta stabilea o pensie de întreținere lunară până ce tânăra își va finaliza studiile sau până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Acest al doilea dosar nu a primit încă un prim termen de judecată.
Motivele fetei
După cum a explicat și Libertatea.ro, fata le-a reclamat părinților o serie de acțiuni, tensiuni care au crescut din perioada pandemiei. În acea perioadă, părinții au avut o grijă permanentă, adolescenta a fost obligată să-și facă vaccinul, iar testele PCR erau zilnice. Tânăra a spus că aceștia i-au creat o traumă la nivel emoțional și psihic, până în punctul în care îi era frică să ajungă acasă de la școală.
Până la 18 ani, fata a povestit că mama i-ar fi interzis să rămână sau să stea cu anumiți prieteni și au susținut-o în decizia de a deveni vegetariană. Aceasta a declarat că părinții îi dădeau să mănânce zilnic doar pâine cu iaurt, deși în casă erau alimente de mai multe feluri. -După împlinirea majoratului, tânăra a plecat de acasă la niște prieteni. A luat bacalaureatul și admiterea la facultate, dar relația cu părinții a rămas tensionată. Se mai întâlneau, dar neînțelegerile nu erau rezolvate.
În demersul juridic, studenta a apelat la prevederile Codului Civil, care precizează obligația părinților de a întreține copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani. Dar solicitarea fetei nu a avut vreun succes până în acest moment.
Răspunsul părinților
Părinții declară că i-au oferit fetei condițiile pentru o educație completă. Aceștia i-au acoperit meditații, școală și activitățile de zi cu zi, cât și un apartament complet utilat în sectorul 6 din București. Fetei îi era dispus și un loc de muncă la societatea unde lucrează tatăl, în domeniul în care se pregătește tânăra. Aceștia au spus că fata a refuzat.
Părinții au fost surprinși de acțiunile fetei și doresc ca judecătorul să-i refuze solicitările. Aceștia au zis că o astfel de pensie ar fi un impediment în dezvoltarea fetei la nivel emoțional, profesional și financiar. Pensia ar plafona dorința ei de a găsi propriile metode de a se întreține.
Judecătorul a confirmat prevederile Codului Civil, pe care și tânăra le-a semnalat, dar doar dacă reclamantul se află în stare de nevoie și nu se poate întreține din munca sau bunurile sale. Fata nu se află într-o astfel de situație, părinții oferindu-i loc unde să locuiască singură, hrană, în plus sume de bani virate în contul ei și cu posibilitatea unui loc de muncă în domeniul pe care îl studiază. Aceasta a fost motivația judecătorului din spatele respingerii primei părți a cererii fetei.