1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăMediuO plantă care datează de pe vremea dinozaurilor este vânată de braconieri

O plantă care datează de pe vremea dinozaurilor este vânată de braconieri

O plantă care dateză de pe vreme dinozaurilor, este pe cale de dispariție, potrivit Euronews.

Cicadele, cele mai vechi plante cu semințe din lume, sunt braconate la fel de mult precum rinocerii și elefanții, au avertizat analiştii de la Inițiativa Globală Împotriva Crimei Organizate Transnaționale (GITOC).

Acest comerț ilicit este deghizat într-o piață legală a soiurilor cultivate, oferind acoperire traficanților și colecționarilor bogați care doresc să planteze cicade rare în grădinile lor.

„Deținerea unei cicade rare arată bogăție și inteligență. Este ca și cum ai deține mașini de lux, nu”, a declarat o sursă pentru rețeaua de analiști criminali din Geneva.

Africa de Sud este un țara mamă a diversității cicadelor. Sunt prezente 38 de specii – dintre care 29 nu se găsesc nicăieri în lume. Acum, riscă să dispară de tot.

Ce sunt cicadele și de ce sunt atât de populare?

În grădina botanică națională din Cape Town, cea mai rară cicadelă este ținută într-o cușcă pentru a împiedica braconierii să o dezgroape, în urma unui raid de cicade din 2014.

Plantele au un fel de atractivitate preistorică, cu conuri de semințe uriașe și o prezență circulară. Pot trăi până la o mie de ani producând noi ramuri care pornesc de la baza trunchiului lor.

„Unele dintre ele sunt destul de atractive”, spune cercetătorul Daniel Stiles pentru Euronews Green, „mai ales când sunt așezate în grădini peisagistice și, destul de frecvent, acești colecționari au propriile lor grădini peisagistice”.

Cu cât devin mai rare în sălbăticie, cu atât valoarea lor crește și se instalează o obsesie asemănătoare cu cea pentru orhidee, explică Stiles.

Cum funcționează piața ilegală?

Pandemia nu a încetinit criminalitatea horticolă. Cicadele în valoare de aproximativ 1 milion de dolari din SUA (880.000 de euro) au fost furate în doar șase luni în 2021, potrivit autorităților din Western Cape.

Braconierii mai experimentați ajung să devină „recrutori”, angajând alți oameni pentru a tăia cicadele. Un ofițer de poliție pensionat a indicat că „colecționarii bogați” din provincia Gauteng, care include Johannesburg și Pretoria, stimulează cererea.

Unii cumpărători salvează plantele prin pepinierele lor, susținând că au fost înmulțite acolo, permițându-le astfel să fie cumpărate sau exportate în mod legal.

Comercianții și-au justificat rolul, argumentând că, dacă sunt lăsate în sălbăticie, plantele ar fi recoltate pentru medicamente, spune Global Initiative. Dar, piața de medicamente este mult mai mică și mai puțin dăunătoare populațiilor de cicade decât comerțul horticol.

Microciparea plantelor și stropirea lor cu vopsea invizibilă nu descurajează braconierii, care sunt cu un pas înaintea autorităților. Aceștia verifică plantele de fiecare dată.

Cercetătorii de la Universitatea din Cape Town au descoperit o tehnică mai înrădăcinată – identificarea cicadelor sălbatice utilizând datarea cu radiocarbon, care dă o amprentă „hiper-locală” a locului în care au crescut.

Cicadele nu sunt o specie cheie și dispariția lor nu ar avea un impact major asupra ecosistemului. Dar au o valoare sentimentală, iar pierderea acestui „dinozaur viu în lumea plantelor” ar fi o rușine teribilă.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă