-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăO nouă lovitură. Planul ascuns al Guvernului pentru a face rost de...

O nouă lovitură. Planul ascuns al Guvernului pentru a face rost de bani

Guvernul pregătește acum pe sub masă un proiect prin care vrea ca angajații din IT, agricultură și construcții să plătească impozite pe venit la fel ca toată lumea. Aceasta pare a fi ultima găselniță pentru a se aduce bani la buget, într-un moment în care deficitul a ajuns deja la 3,2 la sută. Liberalii se opun acestei măsuri, iar mâine dimineață vor avea o ședință în acest sens.

Dacă Guvernul Ciolacu a promis că nu va introduce noi taxe și impozite, iar majorările salariale de la 1 iulie ale profesorilor, polițiștilor și 1 august la medici vor adânci gaura la buget, este clar că se caută noi surse de venit. La ultima ședință de Guvern a plouat cu vești bune, cum ar fi plafonarea prețurilor la alimentele de bază pentru trei luni, investiții de 600 de milioane de euro în procesare, bani pentru crescătorii de animale și alte beneficii. Ce nu a spus Executivul este că facilitățile fiscale pentru IT, agricultură și construcții vor fi eliminate, cel puțin așa spun sursele noastre. Și Marcel Ciolacu a dat de înțeles că aceste facilități fiscale nu fac bine bugetului de stat.

”Sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde de lei. Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liberalii au programată luni sedinţa de coordonare a activităţii politice şi guvernamentale, urmată de şedinţa Biroului Executiv, urmând să fie discutată inclusiv poziţia faţă de facilităţile fiscale în IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, PNL opunându-se intenţiei PSD şi a premierului Marcel Ciolacu de a le elimina parţial. Subiectul ar urma să fie discutat ulterior, în şedinţa liderilor coaliţiei.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dat de înțeles într-o emisiune televizată că vor fi făcute modificări pentru cei favorizați fiscal.

”Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a explicat ministrul Finanțelor, care a spus că eliminarea scutirii de impozite pentru cele trei domenii s-ar putea aplica de la 1 septembrie. 

Facilitățile fiscale au făcut ca încasările din contribuții sociale să fie cu 1,8 de mld. lei sub estimare, în trimestru 1. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, contribuțiile sociale au urcat cu 3,62 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă un avans de 10,9%, în timp ce fondul brut de salarii la nivelul economiei a crescut cu 14,5%.

,,Reducerea portițelor din Codul Fiscal este un principiu corect de conduită. Da, asta trebuie să avem în vedere, dar revenirea la impozite mai mari pentru unele categorii profesionale nu se justifică fără o reformă a cheltuielilor publice și a activității statului.”, notează Bogdan Glăvan, profesor de economie.

Circa 100.000 de IT-işti din România beneficiază în acest moment de neplata impozitului pe venit, introdusă de guvernul Adrian Năstase, aceasta fiind şi una dintre cele mai vechi facilităţi fiscale. În acest moment, IT-ul, cu toate serviciile conexe, a ajuns să facă circa 12% din PIB, adică jumătate din toată industria. Că a crescut mai mult datorită facilităţilor fiscale sau mai mult datorită inerţiei pieţei şi tendinţelor globale, nimeni nu poate da un răspuns exact, dar cert este că IT-ul românesc a crescut cu câte două cifre în fiecare an din ultimii 15 ani. Iar de anul trecut, circa 300.000 de salariați din agricultură și industria alimentară nu mai plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate. Scutirea se aplică pentru salariile între 3.000 și 30.000 de lei. În construcții din 2018, peste 303.000 de angajați nu plătesc impozitul pe venit sau contribuția la sănătate, și nici nu au mai contribuit la Pilonul II de pensii.

Consilierul premierului Ciolacu, Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România (cu orientare social-democrată), a prezentat înainte de preluarea mandatului de la palatul Victoria, un raport cu scenarii prin care pot fi aduși mai mulți bani la buget, iar printre acestea se număra și eliminarea facilităților fiscale. “Aproape 61% din acest efort de mobilizare fiscală va trebui să vină din măriri de impozite și taxe, iar restul va trebui sa vina din eliminări de scutiri și taxe sectoriale pe construcții, IT, alimentar si agricultură”, se arată în document. Reforme fiscale relativ modeste ar aduce la bugetul de stat 38 miliarde de lei (7,6 miliarde de euro), potrivit calculelor.

În goana disperată după bani și cu un plan concret de a revoluționa sistemul fiscal, Guvernul prin aceste noi măsuri, potrivit analiștilor economici nu face altceva decât să încurajeze economia la negru, adică angajatorii din construcții, agricultură și IT să primească diferența salarială în plic, ceea ce va duce la o adâncire a golului din buget. Dacă banii din PNRR ar fi trebuit să digitalizeze țara noastră și să o modernizeze, în baza că avem bani, dar fără să ne atingem de ei, nu vom reuși decât să trăim cu iluzia că peste trei ani, când practic expiră contractul cu Comisia Europeană pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, vom reuși să fim să fim și noi în rând cu lumea civilizată.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă