Gimnastele din România și Republica Moldova vor coopera mult mai strâns, de acum încolo după ce Federațiile de gimnastică ritmică din cele două state au decis să încheie un acord de colaborare și să demareze un șir de acțiuni în comun, în interesul sportivelor de pe ambele maluri ale Prutului, potrivit ziua.md.
„ În data de 12 septembrie 2023, președintele Federației de Gimnastică Ritmică Sportivă din Republica Moldova, Victoria Federiuc, a avut o întrevedere, la București, România, cu președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu.
Părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la evoluția gimnasticii ritmice pe ambele maluri ale Prutului și au analizat posibilitatea dezvoltării unor relații mai strânse de colaborare între cele două federații, în virtutea apropierii naturale dintre cele două state și apartenenței la un spațiu identitar comun.
Victoria Federiuc a remarcat faptul că, în special în ultimii ani, gimnastele din România au înregistrat progrese substanțiale, reușind să obțină locuri de frunte în cadrul competițiilor europene și mondiale și chiar să se califice la Jocurile Olimpice din 2024. În aceste condiții, ea s-a arătat interesată ca această experiență pozitivă să fie împărtășită și cu gimnastele din Republica Moldova, pentru a le ajuta să-și crească nivelul de perfomanță.
La rândul său, Irina Deleanu a apreciat înalt calitățile sportive ale gimnastelor din Republica Moldova și și-a manifestat deschiderea de a coopera cu federația moldovenească de profil, pentru a le ajuta să se dezolte profesional.
Astfel, reprezentantele celor două Federații au convenit să pună bazele unor proiecte transfrontaliere comune, care să se axeze pe schimb de experiență, instruire pentru arbitri și antrenori, cantonamente pentru gimnaste, competiții sportive organizate în comun și alte programe educativ-instructive, care să permită apropierea dintre părți și transferul de experiență.
În context, președintele Federației de Gimnastică Ritmică Sportivă din Republica Moldova și președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică au decis să încheie oficial un acord de parteneriat și colaborare, care să stea la baza acțiunilor viitoare” , a transmis pe pagina de Facebook Federația de Gimnastică Ritmică din Republica Moldova.
România și Republica Moldova vor transforma comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte
România și Republica Moldova vor transforma comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte, a declarat premierul Natalia Gavrilița. Ea a făcut această declarație în perspectiva ședinței comune a Guvernelor din România și Republica Moldova. Ședința comună este programată să se desfășoare vineri, 11 februarie 2022, la Chișinău.
“Am promis încă de anul trecut, când am făcut vizita oficială la București, că vom transforma comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte concrete, în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin construirea de noi poduri la propriu și la figurat. Ședința comună urmărește intensificarea și dinamizarea dialogului biletaral, orientat către obținerea de beneficii concrete pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Ședința este o etapă importantă a foii de parcurs”, a precizat șefa Guvernului Republicii Moldova.
În vederea ședinței comune a celor două Guverne, premierul Nicolae Ciucă se va afla, vineri, la Chișinău. Cu o zi înainte, joi, la București se desfășoară o ședință a Guvernului României. În cadrul acesteia se discută și o serie de documente legate de relația cu Republica Moldova.
România și Republica Moldova vor construi un pod peste râul Prut
Unul dintre documentele care se discută, joi, la București, este Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind “construirea, exploatarea, întreținerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova)”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!