2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiO egipteancă blocată în Khartoum: „Toată lumea pleacă”

O egipteancă blocată în Khartoum: „Toată lumea pleacă”

O autostopistă egipteancă, care a rămas blocată în Khartoum după ce au izbucnit lupte în urmă cu zece zile, spune că situația este „dificilă, obositoare și stresantă”, potrivit Reuters.

Vorbind din Khartoum pe contul ei de Instagram, Khadija Mansour a spus că orașul s-a transformat într-un oraș fantomă, mulți dintre ei fugind de lupte.

Cu o conexiune instabilă la internet, cu lipsuri de alimente, gaze și bani numerar și pericol pe străzi, orașul a devenit de nelocuit, a adăugat Mansour.

„Străzile sunt foarte nesigure, deplasarea este nesigură… supermarketurile sunt aproape goale acum.”

Mansour, care se afla într-o călătorie în Africa de Sud când au izbucnit luptele, plănuiește să se mute spre est, spre Etiopia.

Locuitorii fug din Khartoum în timp ce războiul distruge sărbătoarea de Eid

Locuitorii au început să fugă din Khartoum, pe fondul războiului tot mai violent de acolo, care a ajuns să distrugă și sărbătoarea de Eid.

Sărbătoarea de Eid al-Fitr este de obicei un moment pentru mulți rezidenți ai capitalei Sudanului să-și viziteze rudele din afara orașului, care este liniștit. Anul acesta, cei care pot evadează frenetic din Khartoum, alungați de război.

Pe măsură ce sărbătoarea musulmană de trei zile a început vineri (21 aprilie), capitala încă a răsunat de focuri de armă și artilerie grea, în ciuda apelurilor internaționale pentru o încetare a focului, care să permită aducerea de ajutor umanitar necesar cu disperare și trecerea în siguranță pentru civilii blocați.

Locuitorii din Khartoum au părăsit masiv orașul, pe fondul războiului, chiar în timpul sărbătorii de Eid, deși ambele părți au cerut o încetare a focului

Ambele părți dn conflict au fost de acord cu o încetare a focului, dar nu a fost imediat clar când va începe. Împușcăturile puternice au continuat în Khartoum.

În ultima săptămână, un număr tot mai mare a căutat să se mute în zone mai sigure ale capitalei – deși armata a închis poduri peste râul Nil între Khartoum și orașele sale surori Omdurman și Bahri.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă