2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalO distincție academică dată de o universitate elvețiană lui Mussolini în 1937...

O distincție academică dată de o universitate elvețiană lui Mussolini în 1937 nu va fi revocată

O distincție academică acordată de o universitate elvețiană fostului dictator italian Benito Mussolini nu va fi revocată, în ciuda faptului că a fost o „greșeală gravă”, a declarat o comisie care s-a ocupat de acest caz, conform stiripesurse.ro.

Universitatea din Lausanne (UNIL) l-a onorat pe liderul fascist în 1937 pentru că „a conceput și a realizat în patria sa o organizație socială …. care va lăsa o amprentă profundă în istorie”.

Universității i s-a cerut de mai multe ori să retragă această distincție controversată unui laureat care a fost un aliat al lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un grup de experți însărcinat să examineze cazul a concluzionat că decizia de acordare a distincției „a constituit o greșeală gravă din partea autorităților academice și politice” de la acea vreme.

O distincție academică ce a primit-o Mussolini în 1937, deși a fost o greșeală, nu va fi revocată deși constituie o legitimare a unui regim criminal

„Acest titlu constituie o legitimare a unui regim criminal și a ideologiei sale”, au afirmat aceștia într-un raport publicat vineri.

Grupul de experți nu a recomandat retragerea titlului, afirmând că aceasta ar da falsa impresie că decizia inițială de acordare a doctoratului ar putea fi „corectată astăzi”.

Universitatea a declarat că retragerea titlului ar putea să-i facă pe critici să creadă că vrea să șteargă trecutul.

„În loc să nege sau să șteargă acest episod, care face parte din istoria sa, conducerea UNIL dorește ca acesta să servească drept avertisment permanent”, se arată într-un comunicat citat sâmbătă de Reuters.

Mussolini, care a trăit în Elveția între 1902 și 1904, a fost executat de partizani în aprilie 1945.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De la întrerupător clasic la control vocal | Transformă-ți lustra într-un sistem inteligent 

Deschizi ușa casei și, înainte să apeși pe întrerupător, lumina din living se aprinde singură. Lustra living-ului se colorează în nuanțe calde, creând instant...

Ciucă acuză PSD de decizia de la BEC ce l-ar avantaja pe Simion: Nu pot ei conspira cât putem noi vota!

Candidatul la alegerile prezidențiale Călin Georgescu va fi obligat să șteargă de pe internet toate materialele de promovare electorală. Este o decizie fără precedent...

Guvernul italian va impune pedepse mai severe pentru hackeri

Italia intenționează să întărească măsurile împotriva criminalității cibernetice, ca urmare a unor atacuri recente asupra unor baze de date guvernamentale și financiare majore. Guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă