30.5 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiO decizie recentă a SUA îi va enerva pe ruși. Cum ar...

O decizie recentă a SUA îi va enerva pe ruși. Cum ar putea schimba soarta războiului din Ucraina

Washingtonul se apropie de ridicarea unei interdicții de facto privind detașarea contractorilor militari americani în Ucraina, informează CNN, citând patru oficiali americani anonimi.

Modificarea ar marca o altă schimbare semnificativă în politica administrației Biden privind Ucraina, în timp ce SUA caută modalități de a oferi armatei ucrainene un avantaj în fața Rusiei.

Politica este încă în curs de elaborare de către oficialii administrației și nu a primit încă aprobarea finală din partea președintelui Joe Biden, au declarat oficialii.

„Nu am luat nicio decizie și orice discuție despre acest lucru este prematură”, a declarat un oficial al administrației. “Președintele este absolut ferm că nu va trimite trupe americane în Ucraina“.

Dacă Biden își dă acordul, Pentagonului va putea să ofere contracte companiilor americane pentru lucrări în Ucraina pentru prima dată de la invadarea Rusiei în 2022. Oficialii au declarat că speră că acest lucru va accelera întreținerea și repararea sistemelor de arme utilizate de armata ucraineană.

O astfel de măsură ar ajuta armata ucraineană să întrețină și să repare mult mai rapid sistemele de arme furnizate de Washington. Echipamentele militare furnizate de SUA care au fost grav avariate în luptă trebuie să fie scoase din țară pentru a fi reparate în Polonia, România sau alte țări NATO, ceea ce durează mult timp, notează CNN.

Trupele americane sunt disponibile pentru a-i ajuta pe ucraineni în ceea ce privește întreținerea de rutină și logistica, dar numai de la distanță, prin chat video sau telefon securizat – un aranjament care a venit cu limitări inerente, deoarece trupele și contractorii americani nu pot lucra direct pe sisteme.

În ultimii doi ani, Biden a insistat ca toți americanii, și în special trupele americane, să stea departe de linia frontului ucrainean. Casa Albă a fost hotărâtă să limiteze atât pericolul pentru americani, cât și percepția, în special din partea Rusiei, că armata americană este angajată în luptă acolo.

Autorizarea contractanților americani cu experiență, finanțați de guvernul SUA, să mențină o prezență în Ucraina înseamnă că aceștia vor putea ajuta la repararea mult mai rapidă a echipamentelor deteriorate și de mare valoare, au declarat oficialii. Un sistem avansat care, potrivit oficialilor, va necesita probabil întreținere periodică este avionul de luptă F-16, pe care Ucraina urmează să îl primească în cursul acestui an.

Companiile care licitează pentru contracte vor trebui să elaboreze planuri solide de reducere a riscurilor pentru a atenua amenințările la adresa angajaților lor, a declarat un oficial.

Rusia promite represalii împotriva SUA pentru atacul Ucrainei cu rachete ATACMS asupra Crimeei

Moscova a acuzat Statele Unite pentru atacul cu rachete asupra Sevastopolului ce a avut loc duminică și a avertizat Washingtonul că vor fi ”consecințe”. Pe fondul celor mai puternice atacuri ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Kievul a lovit baza militara rusă de la Sevastopol (Crimeea), potrivit reuters.com.

Fragmente din rachete au căzut pe o plajă aglomerată. Au murit cinci persoane, printre care doi copii. Numărul răniților se ridică la circa 50. Au fost și atacuri cu rachete și drone și asupra orașului rus Belgorod, în apropierea orașului ucrainean Harkov, dar și asupra orașului Briansk din Rusia. Apărarea antiaeriană rusă a anunțat că a doborât zeci de drone și ai multe rachete în timpul acestor atacuri.

Ministerul rus al Apărării acuză că rachetele folosite de Ucraina erau de proveniență americană, rachete ATACMS, și arată că acestea au fost programate de specialiști americani, iar traiectoria lor a fost controlată cu ajutorul unor drone americane aflate deasupra Mării Negre. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a acuzat SUA de un atac „barbar” și că au ”ucis copii ruși”. ”Implicarea SUA, implicarea directă a SUA, care a dus la moartea unor civili ruși, nu poate rămâne fără consecințe”, a spus Dmitru Peskov.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Marşul Bucharest Pride 2024 și Marșul Normalității, pe străzile din București

Marşul Bucharest Pride 2024 se desfăşoară, sâmbătă, începând cu ora 16.00, în Capitală. Evenimentul dedicat comunităţii LGBTQIA+ este organizat de Asociaţia Accept.   Mai mult...

Laura Codruţa Kovesi, îngrijorată că noile prevederi adoptate de Austria ar putea împiedica anchetele Parchetului European

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, anunţă că analizează noile dispoziţii legale adoptate de Austria. Unele dintre acestea ar putea intra în contradicţie cu Regulamentul...

Inculpații din dosarul de evaziune fiscală Panama Papers, achitați

Toate cele 28 de persone acuzate de spălare de bani în legătură cu cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, epicentrul scandalului internaţional de evaziune...
Ultima oră
Pe aceeași temă