Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer personal de inteligență artificială numit Project Digits, disponibil din luna mai, cu un preț de pornire de 3.000 de dolari.
Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer de inteligență artificială
Alimentat de noul cip revoluționar GB10 Grace Blackwell Superchip, acest sistem compact promite să aducă puterea masivă de procesare AI direct pe biroul cercetătorilor, dezvoltatorilor și studenților, scrie The Verge.
Sistemul este suficient de mic pentru a încăpea pe un birou, funcționând cu un consum de energie standard, dar suficient de puternic pentru a rula modele AI complexe de până la 200 de miliarde de parametri.
Fiecare unitate vine cu specificații impresionante: 128GB de memorie unificată, până la 4TB de stocare NVMe și o performanță de 1 petaflop la FP4 precision, oferind viteze extraordinare pentru calculele AI.
CITEȘTE ȘI – Intel lansează noi procesoare pentru a-și revitaliza afacerea
Pentru aplicațiile mai exigente, două sisteme Project Digits pot fi conectate, dublând capacitatea de procesare și suportând modele AI de până la 405 miliarde de parametri. GB10 Superchip integrează cele mai noi nuclee CUDA, Tensor Cores de generație a cincea și un CPU Grace cu 20 de nuclee Arm eficiente energetic, dezvoltat în colaborare cu MediaTek.
Sistemul rulează pe un sistem de operare bazat pe Linux, Nvidia DGX OS, și suportă framework-uri populare precum PyTorch, Python și Jupyter Notebooks. Dezvoltatorii au acces la bibliotecile AI Nvidia, modele pre-antrenate și kituri de dezvoltare prin catalogul Nvidia NGC. De asemenea, pot accelera fluxurile de lucru științifice folosind bibliotecile Nvidia RAPIDS și pot ajusta modelele cu ajutorul framework-ului NeMo.
Potrivit CEO-ului Nvidia, Jensen Huang, „AI va deveni mainstream în fiecare aplicație și industrie. Project Digits pune un supercomputer AI pe biroul fiecărui cercetător și dezvoltator, permițându-le să modeleze viitorul erei AI.” Pe lângă dezvoltare locală, utilizatorii pot testa și desfășura modelele create pe infrastructuri de cloud sau centre de date compatibile cu aceeași arhitectură Grace Blackwell.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!