În trimestrul al doilea din 2024, numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 34.500, înregistrând o scădere de 4.900 față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
Cele mai ridicate rate ale locurilor de muncă vacante au fost raportate în sectoarele de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,54%), precum și în activitățile culturale, de spectacole și recreative (1,41%).
În sectorul bugetar s-a concentrat aproximativ 21% din totalul locurilor de muncă vacante.
Potrivit INS, rata locurilor de muncă vacante în trimestrul II 2024 a fost de 0,67%, în ușoară scădere cu 0,02 puncte procentuale față de trimestrul anterior, și cu 0,10 puncte procentuale mai mică decât în aceeași perioadă a anului 2023.
Unde se înregistrează cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante
La nivelul diferitelor activități economice, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au avut cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante (1,54%), urmate de activitățile culturale, de spectacole și recreative (1,41%) și intermedierile financiare și asigurările (1,24%).
Aproximativ 24% din locurile de muncă vacante au fost în industria prelucrătoare, care a avut 8.200 de locuri vacante și o rată de 0,75%.
Comparativ cu trimestrul anterior, cele mai semnificative scăderi ale ratei și numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sectorul distribuției apei, salubritate și gestionarea deșeurilor (-0,29 puncte procentuale, respectiv -300 locuri vacante) și în intermedierile financiare și asigurările (-0,27 puncte procentuale, respectiv -200 locuri vacante).