Numărul joburilor remote nou apărute pe piața muncii din România a scăzut semnificativ, conform unei analize realizate de platforma de recrutare eJobs.ro.
După ce în perioada 2020-2022 joburile remote au crescut rapid, reprezentând chiar peste 10% din totalul ofertelor postate anual, în 2024 acestea au scăzut sub pragul de 5%, ajungând la 4,3%, adică aproximativ 10.000 de posturi disponibile.
Companiile au început să renunțe treptat la munca la distanță ca normă generală, preferând să implementeze fie lucrul la birou, fie un program hibrid, care presupune prezența fizică de cel puțin trei zile pe săptămână.
Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro, a subliniat că, în prezent, posibilitatea de a lucra remote este considerată mai degrabă un beneficiu oferit de un număr tot mai mic de angajatori, deși studiile arată că mulți candidați încă preferă acest mod de lucru și îl consideră un criteriu esențial în alegerea unui job.
Deși ofertele de joburi remote sunt în scădere, interesul candidaților pentru aceste poziții rămâne ridicat.
În primele nouă luni ale anului 2024, 13,7% dintre aplicările de pe eJobs.ro au fost pentru locuri de muncă la distanță, totalizând 1,2 milioane de aplicări din cele peste 8 milioane înregistrate pe platformă.
Restul aplicărilor s-au orientat către joburile cu prezență la birou în România (6,9 milioane) și locurile de muncă din străinătate (115.000).