3 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiNumărul de animale sălbatice carnivore, lupi și urși, a crescut peste limita...

Numărul de animale sălbatice carnivore, lupi și urși, a crescut peste limita admisă în țara noastră

În România, Ministerul Mediului poate aproba procedura de autorizare a vânătorii în situația în care anumite animale sălbatice – cum sunt lupii – produc pagube în gospodăriile oamenilor, atacă animale domestice sau animale erbivore din sălbăticie în număr foarte mare. Acest lucru se poate întâmpla și din cauza urșilor, despre care se spune că sunt în număr mare, peste limita admisă. Pentru vânarea lupilor și a urșilor este necesară aprobare de la Ministerul Mediului. Dacă nu se obține aprobarea, vânătoarea acestor specii de animale sălbatice este interzisă prin lege.

Cele mai multe probleme de acest fel, în care animalele carnivore sălbatice au atacat animalele domestice ale oamenilor – oi și vite – au apărut în regiunea montană din județul Suceava, unde lupii și urșii s-au apropiat de gospodăriile oamenilor. Oamenii se plâng de atacurile acestor prădători periculoși asupra unor animale domestice ale lor.

În localitățile Crucea, Pojorâța, Iacobeni au fost plângeri în acest sens – urși care au atacat animale domestice. Astfel de situații au fost și în localitatea Moldovița. În total au fost în jur de 25 de plângeri de atacuri, prin care urșii au rănit animalele domestice.

Agenția de Protecție a Mediului a precizat că lupii au atacat și vițeii din zona Șarul Dornei. În zona Broșteni lupii au omorât 20 de oi. De asemenea, a fost anunțat un atac al lupilor la Panaci ,unde au fost sfâșiate 3 oi. Și în Poiana Stampei a fost atacată o vită de către lupi.

Toate aceste atacuri de lupi și urși aduc pagube mari oamenilor care cresc animale domestice, care au stâne de oi și ferme de vite. Prin urmare, păgubiții vor să se ia măsuri în acest sens. Deși vânătoarea de urși și de lupi este interzisă prin lege, se dorește ca aceasta să fie aprobată, pentru că numărul acestor animale sălbatice este mare și pagubele produse de ele de asemenea.

În ultimii ani carnivorele s-au înmulțit mai mult și numărul lor a crescut. Datele privind numărul de urși și lupi din pădurile montane arată că aceste animale au depășit limita admisă. Spre exemplu în zonele montane din județul Suceava efectivul animalelor sălbatice carnivore a fost depășit. Potrivit celor de la Direcția Silvică Suceava numărul de urși a ajuns deja la 200, iar în mod normal ar fi trebuit să nu fie mai mare de 100. Și numărul de lupi a depășit limita normală de 63, acum sunt în jur de 160 de exemplare în această regiune. În prezent se dorește aplicarea unor metode de reglementare a numărului de animale sălbatice carnivore, mai ales a acestora care s-au apropiat prea mult de gospodăriile oamenilor și atacă animalele domestice.

 

Un alt aspect despre care spun cei de la Direcția Silvică Suceava este că aceste animale carnivore – lupii și urșii – atacă atât animalele domestice cât și animalele erbivore care trăiesc în păduri, în sălbăticie.   

Se spune că vânătoarea este o modalitate de a rezolva aceste probleme. Având în vedere faptul că numărul de lupi este în continuă creștere, mai ales datorită migrației efectivelor și din zonele vecine, este posibil să mai apară astfel de plângeri, despre atacurile lupilor la stânele de oi.

Vânătorii ar putea reduce din problemele create de aceste animale sălbatice carnivore. Dacă se dorește reducerea numărului de urși și de lupi din anumite regiuni ar trebui aprobată vânătoarea acestor animale sălbatice. Se pare că împușcarea acestor animale este și pentru menținerea echilibrului în păduri, nu doar pentru siguranța oamenilor și a animalelor domestice. De asemenea, vor fi protejate și populațiile de alte animale, cum sunt căprioarele sau alte animale erbivore din regiunile unde prădătorii sunt în număr mare.

Dacă vânătoarea este interzisă în anumite zone unde animalele carnivore au depășit efectivul admis, este posibil ca numărul acestora să crească în continuare, cu viteză mare. Prin urmare, numărul de urși și de lupi va crește în următorii ani.

Având în vedere plângerile care s-au făcut până în prezent, se vede faptul că sătenii sunt îngrijorați de vizitele pe care le fac lupii la fermele lor. Până acum nu au fost semnalate cazuri grave, însă riscul ca aceste animale să atace și oamenii există. Unii spun că atunci când aud lătratul câinilor, care simt lupi în apropiere, este bine să stea în casă, cu ușa închisă.

Vânătorii consideră că vânătoarea trebuie aprobată când numărul de lupi a crescut. Acest lucru este valabil și pentru numărul de urși. În caz contrar, pădurile se vor transforma în grădini zoologice. În opinia vânătorilor trebuie să se ia măsuri de înlăturare a prădătorilor, când aceștia se apropie de gospodăriile oamenilor.

Specialiștii biologi, zoologi nu susțin vânătoarea de masă pentru lupi și mereu sunt înclinați să impună restricții. Totuși, în anumite regiuni, unde numărul de lupi a crescut foarte mult, ar trebui redus efectivul acestor animale de pradă. Cei care sunt pasionați de vânătoare nu susțin interdicția de a vâna astfel de animale. Ei sunt interesați de tot ceea ce înseamnă echipament de vânătoare, decorațiuni vânătorești, mobilier specific, diverse ornamente vânătorești, trofee care reprezintă anumite animale, etc. Satisfacția lor de a vâna, de a doborî prada este mare, ei fac asta în sezonul de vânătoare și o văd ca pe un hobby, o îndeletnicire străveche păstrată până în ziua de azi. Unii consideră vânătoarea o meserie, alții doar o pasiune moștenită în familie, de la tată sau bunic. Cei care vor să încerce acest hobby trebuie să știe că necesită anumite costuri destul de mari, pentru întreținerea lui.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă