3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăEconomieNuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea...

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României

Nuclearelectrica și un Consorțiu internațional format din Candu Energy Inc. (AtkinsRealis), Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power Co. au semnat un contract de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC), destinat retehnologizării Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Valoarea estimată a proiectului se ridică la 1,9 miliarde de euro, iar intrarea în vigoare a contractului depinde de aprobările Adunării Generale a Acționarilor și ale Guvernului Canadian.

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României. Conform Nuclearelectrica, proiectul va evita 5 milioane de tone de emisii de CO2 anual și se va derula, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale.

„Felicit Nuclearelectrica pentru acest proiect vital. Investițiile în energie sunt esențiale pentru viitorul energetic curat și durabil al României,” a declarat șeful Cancelariei premierului, Alexandru-Mihai Ghigiu, prezent la ceremonia de semnare.

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat rolul de lider regional asumat de România în sectorul nuclear: „Am semnat contractul pentru retehnologizarea Unității 1, care va fi exploatată încă 30 de ani. În ultimul an și jumătate, am atras finanțări nerambursabile de 14 miliarde euro, urmărind deviza: investiți, investiți, investiți.”

Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a evidențiat importanța colaborării cu partenerii internaționali: „Proiectul va asigura funcționarea Unității 1 în condiții de siguranță și eficiență economică, cu ajutorul unor parteneri de renume mondial.”

Joe St. Julian, președinte al AtkinsRealis Nuclear, a dat asigurări privind succesul proiectului: „Suntem singura organizație cu rol principal în toate proiectele de extindere a duratei de viață a reactoarelor CANDU din lume. Vom respecta termenul, bugetul și cele mai înalte standarde de siguranță.”

Whang Joo-ho, președintele Korea Hydro & Nuclear Power Co., a adăugat: „Avem 50 de ani de experiență în gestionarea centralelor nucleare și am finalizat cu succes proiecte similare, cum ar fi retehnologizarea Unității 1 Wolsong din Coreea.”

Nuclearelectrica, sub autoritatea Ministerului Energiei, operează două reactoare CANDU la Cernavodă, care contribuie cu 18% din producția totală de energie din România și 33% din producția fără emisii de CO2. Unitățile de la Cernavodă sunt considerate printre cele mai performante, din cele peste 400 de centrale nucleare la nivel global.

Partenerii internaționale implicați în proiect, precum AtkinsRealis, Ansaldo Nucleare și KHNP, dețin o vastă experiență în construirea, retehnologizarea și operarea reactoarelor nucleare, asigurând expertiza necesară pentru finalizarea acestui proiect strategic.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Franța acuză Rusia de manipularea influencerilor pentru propagandă pro-rusă

Franța a acuzat Rusia de angajarea a mii de influenceri europeni pentru a răspândi mesaje pro-ruse, inclusiv în țări precum România. Declarația a fost făcută...

Bulgaria introduce controale la granița cu România înainte de aderarea completă la Schengen

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, autoritățile de la Sofia au hotărât instituirea controalelor la...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă