Un grup de zece cetățeni români, dintre care nouă studenți români și un profesor coordonator, urmează a fi repatriat din Turcia, în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria în noaptea de duminică spre luni.
Cei zece cetățeni români nu sunt răniți dar au cerut să revină acasă. Tinerii români se aflau în Turcia în cadrul programului Erasmus, de schimburi de studenți. Ambasada României din Ankara a trimis o echipă spre grupul de tineri români. Ei erau cazați într-un hotel situat în zona din Turcia cea mai grav lovită de cutremur. Din fericire, clădirea în care se aflau românii nu este afectată.
„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023. Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.
O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România”, anunță un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe al României.
„Sunt bine, sunt în regulă”, a precizat ambasadorul României în Turcia, Ștefan Tinca, într-o intervenție la postul Digi 24. Dar cele două mașini trimise de Ambasada din Ankara încă nu ajunseseră, la amiază, la tinerii români. „Problema este viscolul, este zonă muntoasă și e viscol”, a precizat ambasadorul.
Cei zece tineri vor fi aduși în România cu un avion pe care îl trimite, luni, statul român. Avionul va aduce din România în Turcia o echipă de salvatori din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Echipa de salvare este trimisă de România în sprijinul Turciei, conform deciziei luate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) al României. Turcia a cerut activarea Mecanismului european pentru situații de urgență iar România a răspuns imediat cererii Turciei.
În Turcia și în Siria, cutremurul a produs peste 700 de morți și câteva mii de răniți. Zeci de clădiri s-au prăbușit. Printre acestea se află și câteva blocuri de locuințe precum și un hotel din Turcia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!