Alexandru Petrescu i-a luat locul lui Nicu Marcu la conducerea Autorității pentru Supraveghere Financiară. Vechea conducere a primit doar critici după cele două falimente, însă nici noul președinte Alexandru Petrescu nu este departe de scandaluri și fapte ilegale, comise la Poșta Română.
Luni în parlament au fost audiați membrii noii conduceri ai ASF și cei aleși sunt:
Președinte – membru executiv Alexandru PETRESCU
Prim-vicepreședinte membru executiv – Gabriel Ioan AVRĂMESCU
Vicepreședinte membru executiv – Sectorul instrumente și investiții financiare Maria Gabriela HORGA
Vicepreședinte membru executiv – Sectorul sistemului de pensii private Stefan Daniel ARMEANU
Vicepreședinte membru executiv Sectorul asigurări-reasigurări Sorin Cristinel MITITELU
Membri neexecutivi
BIRTALAN JOSZEF (propunere grup UDMR)
Aura Gabriela SOCOL
Ovidiu Răzvan WLASSOPOL.
Întrebat în timpul audierilor dacă a rezolvat problema indentificată de Curtea de Conturi privind încasarea de bonusuri ilegale de 53000 de euro de la Poșta Română, Alexandru Petrescu a răspuns că: „Nu puteam să îmi acord prime singur la Poşta Română. A fost o deczie AGA, urmată de un proces la Curtea de Conturi pe care l-am câştigat”, a spus Alexandru Petrescu la audierile de la șefia ASF.
Am întrebat și noi la DNA despre un dosar de-al fostului șef al Poștei Române, însă așteptăm un răspuns detaliat despre ce s-a întâmplat cu dosarul lui Alexandru Petrescu, fiind acuzat de mai multe fapte ilegale cât timp s-a aflat la cârma companiei. Ne amintim că cea care l-a succedat la conducere Elena Petraşcu a trimis corpul de control la filiala Broker de Asigurare. Cea mai mare neregulă găsită era că banii destinaţi majorării capitalului social al filialei Broker de Asigurare cu 1,8 milioane lei au fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri.
„ASF-ul supravehează şapte fonduri de pensii Pilon II, zece fonduri de pensii Pilon III şi aş vrea ca, în mandatul meu, să văd constituit şi activ cel puţin un fond Pilon IV, de pensie ocupaţională. Este un răspuns la pensiile specile. În acest moment, fondurile de pensii au o limită de investiţii de 70% în titluri de stat şi 25% din bani se întorc în piaţa de capital. Situaţia din piaţa RCA este foarte sensibilă. Este nevoie de regândirea unei supravegheri prudenţiale, care să preveniă degradarea economică a unui actor, degradare care nu se întâmplă peste noapte. Vrem să creăm un climat în care să vină noi jucători în piaţă”, a spus Petrescu.
Opoziția a remarcat imediat faptul că acest subiect al audierii și votului noii conduceri ale ASF au vrut să fie trecute cu vederea și le-au pus în aceeași zi cu bugetul.
,,Au pus audierile intenționat în aceeași zi cu bugetul. Tocmai ca să „nu avem timp” și să fie totul pe repede înainte. Asta deși puteau să le facă de o lună, sau să le mai amâne o altă săptămână.
Principalele întrebări pe care le-am pus candidaților au fost din domeniul asigurărilor, tehnice dar simple pentru oricine lucrează în domeniu. Pentru cine chiar lucrează, nu ca la ASF. Nu au știut să explice cele mai banale lucruri, dar au pretenția să reglementeze domeniul financiar. Asta ca să înțelegem de ce avem faliment după faliment în asigurări și explodează prețul RCA-ului.
I-am mai întrebat și dacă au de gând să plafoneze privilegiile nesimțite de la ASF: 16 salarii pe an, decontare transport, chirii, tichete cadou de crăciun, asigurări private de sănătate, abonamente la sala de sport, etc.”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR.
Alexandru Petrescu (PSD) a fost obligat să plătească daune către Poșta Română după ce a organizat concedieri ilegale la Poșta Română. Sentința a fost pronunțată pe 4 iulie 2022 de către Tribunalul București ce a vizat trei foști directori ai Companiei și anume: Alexandru Petrescu, Andrei Stănescu și Mircea Tudosie. Așteptăm în continuare nu doar de la Direcția Națională Anticorupție mai multe detalii despre Alexandru Petrescu, dar și de la PSD, partidul care l-a susținut pentru această poziție, având în vedere faptele lui Petrescu.
Dincolo de aceste numiri controversate la ASF, trebuie să amintim și despre salariile babane pe care le primesc cei din conducerea acestei instituții, vorbim despre lefuri lunare de 15.000.20.000 de euro.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!