Liderii PNL, PSD și cei au UDMR au început, ieri, primele discuții concrete pentru realizarea programului de guvernare. În prima zi a negocierilor au fost axate pe programele economic-financiare dar și de cele referitoare la Justiție. Despre capitolele „Muncă”, „Sănătate” și „Educație”, liderii celor trei formațiuni vor discuta astăzi.
Discuțiile pe programul de guvernare se anunță destul de aprinse, mai ales că sub subiecte delicate, în special pe plan economic, dar și pe Justiție. Premierul demis Florin Cîțu a precizat că nu vor fi mărite deloc taxele, deși PSD ar dori introducerea în programul de guvernare a taxării celor cu venituri mari.
Pe chestiunile economice vor negocia, din partea PNL, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan și Virgil Popescu, în timp ce reprezentanții PSD sunt: Marcel Ciolacu, Gabriela Firea și Cristian Socol.
La capitolul Justiție, echipa PNL este formată din Alina Gorghiu și Iulia Scântei, iar cea a PSD din Titus Corlățean, Robert Cazanciuc și Maya Teodoroiu.
Kelemen Hunor: Ne-am împotmolit la premier
”Am început discuțiile pe structura guvernului. Nu cred că vor fi probleme și urmează discuția pe un acord politici. În mare vom păstra structura actuală”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Digi24.
Una dintre soluțiile discutate pentru conducerea guvernului este aceea de premier prin rotație.
„Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe”, a precizat liderul UDMR.
„Greii” PSD întâmpină probleme
Unul dintre liderii PSD, vicepreședintele Sorin Grindeanu, nu este dorit de liberali pe lista viitorului cabinet, au spus surse politice, potrivit G4Media. Sorin Grindeanu, fost premier în prima parte a anului 2017, era propunerea PSD pentru ministerul Transporturilor, în noua formulă guvernamentală.
Asta pentru că liberalii nu vor să își lege numele de fostul premier care a emis infama ordonanță 13 pentru salvarea lui Liviu Dragnea de la intrarea în închisoare și care a dus la demonstrații de amploare în Piața Victoriei.
La rândul lor, social-democrații refuză prezența lui Florin Cîțu și a fostului membru TSD Dan Vîlceanu, ajuns ministru de Finanțe liberal, în viitorul Executiv.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că negocierile pentru programul de guvernare nu ar trebui să dureze mai mult de două zile, după care social-democrații vor anunța ferma dacă vor intra la guvernare cu PNL.
„Dacă putem să găsim parteneri loiali și cinstiți și corecți, mergem înainte. Nu-i găsim, ne vedem de treaba noastră”, a declarat Marcel Ciolacu la un post de televiziune.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu insistă pentru renegocierea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) deși acesta a fost deja aprobat de către oficialii de la Bruxelles. Prin urmare, o renegociere în acest moment este imposibilă, chiar dacă președintele PSD vrea să „meargă de mână” la Bruxelles cu liberalii pentru a convinge Comisia Europeană să modifice PNRR.
Dacian Cioloș speră într-o revenire
Iar fostul premier Dacian Cioloș mai speră că lucrurile se vor schimba până la alegerile din 2024.
„Vom face tot ce ține de noi și vom folosi toate instrumentele pe care le avem ca să ne asigurăm că România continuă parcursul proeuropean, care înseamnă stat de drept, modernizare, reformarea sistemului care am văzut că nu funcționează, oportunități pentru mediul de afaceri și măsuri pentru ieșirea din criza pandemică și energetică”, a declarat Dacian Cioloș.
„Nciodată n-am exclus (n.red. – intrarea la guvernare). Un partid merge în campanie să câștige susținere politică pentru a-și pune în aplicare un program de guvernare.”, a mai spus liderul USR.