Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă că au fost luate o serie de decizii cu privire la cetăţenii care vin din ţări cu un indice de infectare cu noul coronavirus mai mare decât cel al României. În plus, Comitetul dă posibilitatea autorităților locale să ia măsuri zonale în funcție de evoluția pandemiei.
„Pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat decât al ţării noastre se impun mai multe reguli. Cei care vin să stea pentru trei zile în România pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca în a opta zi să efectueze, la cerere, un test. Testul fiind negativ şi asimptomatic, la 10 zile pot ieşi din carantină. Ceilalţi rămân în continuare pentru cele 14 zile în carantină”, a declarat ministrul Sănătăţii.
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a spus că toate comitetele județene pentru situații de urgență, precum și cel al municipiului București, se vor întruni în regim de urgență și vor analiza situația la nivel local, urmând să ia măsuri dacă rata de infectare depășește 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
Arafat a menționat că local se pot institui următoarele restricții:
– carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
– interzicerea nunților și botezurilor în localitățile cu rata de infectare care depășește 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile,
– se pot închide restaurantele, în interior, în localitățile cu rata de infectare care depășește 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
Este în analiză și posibilitatea ca firmele care nu respectă regulile să aibă activitatea suspendată timp de 30 de zile.
În plus, se recomanda munca de acasă, acolo unde se poate, în localitățile unde rata de infectare depășește 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Unde nu se poate face muncă de acasă, este obligatorie decalarea programului.
Sărbătorile religioase se vor face numai cu participanți din localitate, nu și cu pelerini. Astfel, la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași vor merge numai ieșenii. „Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu este numai la fața locului, ci și pe durata transportului”, a subliniat Arafat, completând că o singură persoană infectată poate îmbolnăvi un autocar întreg. El a arătat că vor fi făcute verificări de respectare a regulilor, iar controalele vor fi intensificate.
O altă măsură se referă la aleșii locali, care vor putea depune jurământul online.