23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiNoi dezvăluiri în dosarul Coldea-Dumbravă. Rețeaua extinsă în străinătate

Noi dezvăluiri în dosarul Coldea-Dumbravă. Rețeaua extinsă în străinătate

Generalul Dumitru Dumbravă este asociat într-o firmă ce se ocupă cu energia electrică solară. Partenerul lui Florian Coldea a deschis o firmă în luna martie alături de doi olandezi, pentru a oferi consultanță unor mari companii. Mai mult, generalul în rezervă susține că afacerile sale au fost distruse de dosarul deschis de procurorii DNA, transmite Realitatea.

Rețeaua lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă și-a extins afacerile și în afara țării. În luna martie a acestui an, Dumitru Dumbravă a înființat o afacere împreună cu doi olandezi. Noua firmă a generalului înregistrat de Cătălin Hideg este Gutami WLC SRL, cu sediul într-o luxoasă clădire de birouri din Sectorul 1. Firma se ocupă cu ”activități ale holdingurilor”.

Administratorii noii societăți sunt: Dumitru Dumbravă și olandezii Wieger Wagenaar și Gerrit Jan Pek Zheng. Gutami România Holding SRL are ca unic asociat – Gutami Solar Development România BV, o firmă înregistrată în Zwolle, Olanda.

Grupul Gutami a fost înființat în 2016 și recent s-a extins în Statele Unite, sub denumirea de Gutami INC. În prezent, compania se ocupă cu finanțarea și construirea parcurilor fotovoltaice sau a depozitelor de energie și hidrogen. Potrivit paginii oficiale a societății, acționar principal și CEO al companiei este Gerben Pek, care este și membru al clubului Rotary Groningen Belcampo. Dumitru Dumbravă spune că afacerile sale din străinătate au fost distruse de dosarul deschis de procurorii anticorupție.

„Acest scandal ne-a afectat foarte mult reputația și mediul de afaceri și unde aveam o reputație, acest vuiet public, clienții care sunt în afara României și nu cunosc politicile dâmbovițene au pus pe hold și nu mai facem nimic”, a spus Dumbravă.

Legăturile Statului Paralel ajung până în Emiratele Arabe Unite și China, de unde milioane de dolari sunt investiți în energia verde din România. Florian Coldea a fost surprins de jurnaliști în compania directorului Romelectro, Mirona Filipoiu. Generalul negru oferă consultanță firmei abonate la marile contracte privind dezvoltarea infrastructurii electrice din România, Kosovo și Egipt.

Procurorii DNA au descoperit, în urma cercetărilor făcute după denunțul lui Cătălin Hideg, că sume importante ce aparțin Romelectro sunt în contul firmei lui Florian Coldea. Banii ar fi un comision, după ce Coldea a ajutat-o pe Mirona Filipoiu să obțină un contract de la firma chineză Jolywood, reprezentată de chinezul Ioan Alexandru. Conducerea companiei chineze anunța anul trecut semnarea unui acord de cooperare pentru construirea unui parc fotovoltaic de un gigawatt.

Compania condusă de Mirona Filipoiu a intrat în insolvență în februarie 2022. Administratorul judiciar al Romelectro este, din iulie 2022, Euro Insol – la care unul dintre parteneri este Remus Borza. Politicianul cu conexiuni la cel mai înalt nivel a preluat contabilitatea firmei, după ce cel mai mare fond de investiții din Abu Dhabi anunțase că va investi în compania românească, după discuțiile avute cu oficialii români.

Marcel Ciolacu vrea reguli clare după cazul Coldea: „Fără consultanţă politică după ce părăsești funcția”

După cazul fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, care a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ar trebui impuse reguli clare ca atunci când părăseşti funcţia de ofiţer, să nu ai voie, o perioadă de timp, să faci consultanţă politică.

„Poate prin contractele pe care le semnezi când eşti ofiţer în interiorul instituţiei, să fie nişte reguli foarte clare: în momentul în care părăseşti funcţia, nu ai voie o perioadă de timp să faci consultanţă politică sau în domeniul pe care l-ai gestionat. La un moment dat trebuie reglementat. Cel mai corect ar fi printr-o lege. (…) Un cadru legislativ în care să vorbeşti cu toate instituţiile, eu nu văd alt cadru decât CSAT. Ori parlamentul să cheme toate instituţiile şi apoi să legifereze, în ultimă instanţă. Până atunci, anumite reguli ar trebui trase. Nu ştiu dacă domnul Coldea este vinovat sau nu este vinovat şi nici nu este treaba mea, este treaba magistraţilor. În momentul în care deja există anumite măsuri date de către un magistrat, înseamnă că este ceva întemeiat. Se aduc atingeri instituţiilor statului. Un stat nu îşi permite aceste lucruri”, a declarat Marcel Ciolacu la Prima News.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Discuții incerte la Bruxelles privind planul României de reducere a deficitului bugetar din 2025

Discuțiile de la Bruxelles privind planul de reducere a deficitului bugetar al României, ce ar trebui implementat din 2025, rămân în acest moment incerte....

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...

ANAF a lansat o broșură explicativă pentru utilizarea sistemului electronic RO e-TVA

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent o broșură informativă menită să clarifice funcționarea sistemului electronic RO e-TVA și să ofere îndrumări...
Ultima oră
Pe aceeași temă