Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că instaurarea unor noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19 „depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”.
„Instaurarea unor restricţii depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii. Noi ne referim la partea profesională, care ţine de asigurarea diagnosticului, evaluării, tratamentului şi informării regulate a populaţiei. Avem în fiecare zi un buletin informativ cu foarte multe amănunte. Toate lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia. Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi atunci când pot şi să se spele pe mâini. Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală. (…) Nu e vorba că cineva s-a opus, pur şi simplu nu s-a mai prelungit această stare de alertă prin hotărârea Guvernului României şi implicit toate elementele pe care le aveam la îndemână au dispărut. Ne bazăm în continuare pe responsabilitate, pe informare. Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală”, a spus ministrul Sănătăţii la România TV.
Reintroducerea de noi restricții COVID-19 nu este exclusă, dar ridicarea lor etapizată ar fi dus la încetinirea transmiterii virusului
Întrebat fiind dacă reintroducerea restricţiilor în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri ar fi posibilă, Rafila a răspuns că nu exclude nimic, dar că ridicarea etapizată a restricţiilor ar fi încetinit transmiterea virusului.
„Eu nu exclud nimic, dar având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun, astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea. Noi acum de aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră de unu, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. (…) Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare”, a afirmat Rafila, conform agerpres.ro.
Florin Cîțu s-a declarat surprins de această perspectivă
Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că nu crede că în România vor fi introduse noi restricții COVID. Este bizar, nu cred așa ceva și în coaliție nu s-a discutat subiectul, a spul liderul liberal.
Declarațiile au fost făcute luni.
„Întodeauna eu sunt de acord cu specialiștii, dar acum ar fi bizar să vii la o lună (de când s-a renunțat la restricții-n.r.), eu nu cred că ne putem întoarce, în coaliție nu s-a discutat așa ceva”, a spus președintele PNL, Florin Cîțu.
Restricțiile COVID au fost eliminate pe 9 martie, în prima zi fără stare de alertă în România. De atunci, nu se mai poartă măști de protecție și nu se mai utilizează certificatul verde pentru accesul în instituții și centre comerciale.
Austria e prima țară care reintroduce restricțiile COVID-19
Austriecii vor fi obligați să poarte din nou măști FFP2 în interior, deoarece cazurile de COVID-19 sunt în creştere, a declarat ministrul sănătăţii din această ţară, Johannes Rauch.
„Nu-mi place să fac asta”, a declarat Rauch în timpul unei conferinţe de presă, adăugând că noua regulă se va aplica începând de miercuri şi că vor fi revizuite şi regulile de izolare. El a precizat că detaliile despre restricţiile revizuite vor veni „în weekend”.
Rauch a recunoscut că relaxarea măsurilor de restricţie a venit prea devreme. Numărul de cazuri de COVID-19 a crescut în ţară în ultimele două săptămâni, conform cotidianul.ro.
„Nu se aşteaptă o scădere a cifrelor actuale decât în următoarele săptămâni”, a declarat Ministerul federal austriac al Sănătăţii, adăugând că „situaţia tensionată va dura, prin urmare, mult mai mult decât se preconiza anterior”.
Austriecii sunt obligați la purtarea de măști FPP2 din nou în spații închise, dar alte restricții ridicate în 5 martie nu s-au mai reintrodus
Austria ridicase restricţiile la 5 martie, făcând obligatorii măştile de faţă FFP2 doar în spitale, în transportul public şi în magazinele esenţiale.
Regula privind închiderea mai devreme a barurilor şi a restaurantelor a fost anulată, cluburile de noapte primesc permisiunea de a se redeschide, iar limitarea numărului de participanţi la evenimente ample a fost anulată, a anunţat cancelarul Karl Nehammer, conform DPA și Agerpres.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!