Nicolae Ionel Ciucă este noul premier al României, la aproape două luni de la demiterea, în Parlament, a șefului său, președintele PNL, Florin Cîțu. Pentru numirea lui Nicolae Ciucă au votat 318 parlamentari, iar împotrivă au fost 126. Ședința Parlamentului a început puțin după ora 10 și a durat, cu tot cu discursuri și vot, peste 3 ore. Au fost dispute și în sala de plen dar și pe holul Parlamentului, unde trei persoane au protestat față de actuala formulă de guvernare cu PSD și PNL.
Plenul Parlamentului a acordat votul de încredere Guvernului condus de premierul desemnat, Nicolae Ciucă. O încredere acordată fără emoții, cu o majoritate lejeră, de 318 voturi, ale social-democraților, liberalilor (nu toți) și membrilor UDMR și ai grupului minorităților naționale.
Nicolae Ciucă a declarat că va asigura respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei.
„Justiţia reprezintă acea puterea statului chemată să realizeze un serviciu public eficient, accesibil, imparţial şi independent. Un sistem de justiţie modern, eficient, accesibil şi de de calitate, adaptat nevoilor cetăţenilor şi mediului privat reprezintă o importantă premisă pentru dezvoltarea şi stabilitatea economică şi socială a ţării”, a spus Ciucă.
Pe plan extern, noul premier și-a propus aderarea la Spațiul Schengen şi consolidarea rolului României în NATO şi în UE.
Marcel Ciolacu: PSD e cel mai responsabil partid
Noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a lăsat să se înțeleagă că PSD a fost invitat să „fie alături de români” și să guverneze.
„Suntem într-un punct critic, care necesită o decizie fundamentală. PSD este cel mai responsabil şi mai stabil partid din România. De aceea, PSD trebuie să facă o alegere în acest moment, iar alegerea era următoarea: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne vom folosi priceperea şi experienţa pentru a opri chiar acum prăbuşirea, pentru a fi alături de oameni, de români şi a stabiliza ţara. Am acceptat acum această provocare, pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate şi pentru asta am decis să intrăm cu prima linie a partidului”, a declarat Ciolacu.
Barna a pus tunurile pe Iohannis
Cum era de așteptat, foștii parteneri de guvernare ai PNL au profitat de ședința Parlamentului pentru a critica noua alianță.
Mai mult, Dan Barna, vicepreședintele USR, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis ar fi „naşul colaborării” dintre PSD şi PNL.
„Românii chiar au dreptul să ştie cine va fi responsabil de ceea ce va urma. Şi vă cer acelaşi lucru pe care noi, cei la USR, l-am cerut şi preşedintelui Klaus Iohannis: curajul de a explica, privindu-i pe români în faţă, faptele şi deciziile pe care le ia. Pentru că preşedintele României este în realitate naşul colaborării care se naşte astăzi. Sunt surprins să văd că lipseşte de la această cumetrie tristă. (…) Un eveniment de familie, aşa cum este astăzi botezul noului FSN, în Parlament – mă aşteptam să îl intereseze şi să îl onoreze ca atare”, a declarat Dan Barna.
Acordul PNL-PSD, unul „normal”
La ședința Parlamentului a absentat însuși fostul premier și nou președinte al Senatului, Florin Cîțu. Acesta a trecut, totuși, pe la Parlament, înaintea ședinței, pentru a semna acordului de guvernare al coaliţiei, pe care l-a descris ca fiind un „acord normal”.
„Era normal, s-a semnat un acord al coaliţiei de guvernare. Conţinutul l-aţi văzut dumneavoastră zilele trecute, a fost în presă. (…) Este un acord normal”, a declarat Cîţu.
Protest pe holurile Parlamentului
Trei membri ai unei organizații neguvernamentale au protestat pe holul parlamentului față de intrarea PSD la guvernare. Cei trei au afișat un banner în culorile galben și roșu, culorile PNL și PSD, pe care scria: Tot voi? Un angajat al Camerei Deputaților le-a smuls, însă bannerul și a fugit cu el într-o toaletă a Parlamentului, de unde a refuzat să iasă minute în șir. Cei trei protestatari ar fi reușit să intre în Parlament cu ajutorul parlamentarilor USR, care i-au și apărat, împreună cu cei de la AUR, față de tentativele angajaților Camerei Deputaților de a-i evacua.